Európa után Japánt is meghódította a Junior Prima díjas zongoraművész

Medgyesi Zsolt és társai Kiotóban is nagy sikert arattak

Újabb fesztivált tudhat maga mögött a csupán 24 éves zongoraművész. Ezúttal Japánban képviselte hazánkat, ahol a Kyoto International Music Students Festival-on lépett fel. Immár 26. alkalommal rendezték meg a másfél milliós nagyvárosban a nívós eseménysorozatot, amelyre 10 országból érkeztek a művészek. A Junior Prima díjas zongoratehetség kamarazenei felállásban aratta legújabb sikerét Kiotóban, tovább öregbítve ezzel a magyarok hírnevét a régióban.

Magyarország és Japán kulturális kapcsolataiban meghatározó szerepe van annak, hogy a felkelő nap országa a magyar kulturális-művészeti produkciók és termékek legnagyobb ázsiai fogyasztója. Ennek eredményeként a kulturális cserekapcsolatok tekintetében kiváló a két ország közötti együttműködés, ahogy ezt a zenei fesztivál is alátámasztja. Elsősorban a komolyzene, a néptánc, a népzene és a cigányzene az, ami ismert és keresett Japánban, de más művészeti ágak magyar képviselőire is odafigyelnek a távol-keleti országban.

A különleges eseménysorozatra a világ minden tájáról érkeztek művészek, így Oroszország, Kína, Finnország, Németország, Olaszország, Franciaország, Ausztria Amerika és Japán mellett Magyarország is a közé a 10 kivételes ország közé tartozott, akik részt vehettek az eseményen.

A felkelő nap országába kapott meghívást a magyar zongoraművész

Medgyesi Zsolt a Zeneakadémia küldöttjeként két másik művésztársával, az oboista Adorjáni Csengével, és a fagotton játszó Simonics Viktóriával együtt érkezett a japán városba. A közel 24 órás utat követően meglehetősen feszített programja volt a fiatal pianistának, hiszen a vasárnapi koncertig megállás nélkül próbái voltak.

Kamarazene, mint közösségformáló erő

A 2018-as fesztivál tematikája a kamarazenére épült, ezért a részvevő egyetemek által delegált zenészek először nemzetek szerinti lebontásban külön-külön kamaráztak, majd ezt követően együtt is.

„A kiotói fesztivál egyik különlegessége, hogy naponta csak egy koncert hallható, amely során két ország zenészei lépnek fel, kezdetben külön-külön, majd a műsor végén közös produkció erejéig együtt is. Két nagyszerű zenésztársammal, Simonics Viktóriával és Adorjáni Csengével a londoni Royal Academy of Music hallgatóival adtunk közös koncertet. Mozart, Poulenc és Kodály műveket játszottunk, majd a hangverseny végén az angolokkal közösen kamaráztunk. Fantasztikus élmény volt.” – mesélte a sikeres zongoraművész, Medgyesi Zsolt.

A Junior Prima díjas pianista a tervek szerint június 1-én érkezik vissza Magyarországra. Sok ideje azonban nem lesz a pihenésre, hiszen pár napra rá 5-én, kedden már indul is Törökországba, ahol az ankarai magyar nagykövetségen ad koncertet a #V4 CONNECTS elnökségi programján.