KVARK – a mulandóság szimfóniája a Zsolnay Fényfesztiválon

Európában is egyedülálló audiovizuális projekttel készül július 7-én a Zsolnay Fényfesztiválra Marton Szabolcs film- és színházi zeneszerző. A KVARK című mű középpontjában a mulandóság témája áll, de nem fenyegető, hanem a jelennek értéket adó jelenségként. A szimfonikus zenekari hangzás, a különleges effektek és a kivételes képi világ együttesen egy magával ragadó, szürreális élményt nyújt a közönségnek, kilendítve a befogadót a komfortzónájából.

Nézz bele a különleges koncertbe itt.

KVARK egy egyedülálló, térhatású hangzással ötvözött audiovizuális koncert, amely a szimfonikus és elektronikus zene, a fényfestés, a mapping és a filmművészet területeit olvasztja össze egy lenyűgöző produkcióvá. A mű középpontjában az elmúlás témája áll, de nem tragédiaként, hanem egy új kezdet lehetőségét előrevetítve. Marton Szabolcs szerint a mulandóság az élet értelmét adó tényezőként jelenik meg a műben. Ahogyan fogalmaz: “Az élet végét nem egyfajta tragédiaként kell megélni, hanem pont emiatt van értelme az életnek.”  A KVARK rávilágít a jelen megélésének fontosságára, és egy reményteli üzenetet közvetít a mulandóság témájában.

A koncert során a zenét élőben játszó klasszikus zenészek és egy térhatású elektronikus hangszerelés adja, a vizuális tartalmat a számos neves hazai és külföldi fényművészeti eseményen már bemutatkozó Kiss Patrik fényművész készítette. A térhatású hangzás és a vetítés együttesen egy szürreális, magával ragadó élményt nyújt a közönségnek, kilendítve őket a komfortzónájukból.

Az egyedülálló AV kamarakoncert július 7-én 16 órától lesz látható a Zsolnay Fényfesztiválon, a Jakováli Hasszán Dzsámiban, ahol a közönség tanúja lehet Marton Szabolcs magával ragadó zenei kísérletének.

Marton Szabolcs producer, zeneszerző

Debütálása a ’Préda’ előadásához fűződik, amihez 2014-ben készített dalokat az Aurora Film és Színház felkérésére. Ugyanebben az évben indult az első saját zenekara is, a We are Infinite, amellyel a budapesti Talentométer döntőjébe kerültek, illetve bejutottak a Hangfoglaló Program résztvevői közé is. 2016-ban ő szerezte a ’Vád’ című darab zenéjét. 2017-ben elkészítette első saját nagylemezét, amelyet második zenekarával, a Hügével jegyez. Azóta elsődlegesen színházi- és filmzenék szerzőjeként van jelen a magyar zeneiparban, ahol olyan további műveknek írt zenét, mint például a Víg Színház Nekedszólataps – Ébredj! c. előadása, de dolgozott együtt a Moha mozdulatszínházzal, valamint a Fénykioltók című, még be nem mutatott filmnek is ő szerezte a zenéjét.

A KVARK 2022-ben a Music Hungary Díj jelöltje volt crossover kategóriában, elismerve a zeneszerző innovatív megközelítését. 

Esemény: https://www.facebook.com/events/440859912146860

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál