Megújult Hangfoglaló Előzenekari Pályázat

A Hangfoglaló Program Előzenekari Alprogramja keretében olyan könnyűzenei műfajba besorolható, élőzenét játszó együttesek/előadók számára, akik koncertjeiken vagy turnéikon könnyűzenei és jazz műfajba besorolható, élőzenét játszó előzenekarokat (előadókat) léptetnének fel, illetve minimum hat hónapon keresztül vállalják, hogy az általuk kiválasztott előzenekaroknak, az ismertségük növekedését célzó mentori támogatást nyújtanak.

Újdonság, hogy idén cél az, hogy  a Program a korábbiaknál szorosabbra fűzze a pályázó főzenekarok és az általuk választott előzenekarok kapcsolatát annak érdekében, hogy az együttműködésük túlmutasson a közös koncertezésen. A Kollégium azt várja a felelősen pályázó főzenekarok tagjaitól és menedzsmentjétől, hogy az általuk kiválasztott előzenekarok ismertségének növelésében, közönséghez történő eljuttatásában (nemcsak koncerteken, de különböző kommunikációs felületeken keresztül is) saját ismertségüket, közönségüket használva segítik a feltörekvő formációkat.

Cél egyrészt az, hogy a pályájuk elején járó együtteseket, előadóművészeket előzenekarként elősegítse, továbbá hogy a főzenekarok és előzenekarok közötti minimum fél éves mentori együttműködés révén az előzenekarok országos ismertségét növelje.

A pályázat főbb feltételei:

1. A főzenekarnak az általa kiválasztott előzenekarral minimum fél éven keresztül együtt kell működnie abban, hogy a főzenekar kommunikációs felületein, csatornáin keresztül megismertesse (mentorálja) az előzenekart saját közönsége, rajongó tábora körében.

2. Legalább 6 (hat) darab művészi értékkel bíró, élőzenei, belépőjegyes koncert megvalósítása.

3. A legalább 6 alkalommal történő közös fellépéseken az előzenekarok számára, alkalmanként minimum 20 perc tiszta játékidő biztosítása.

4. A vállalt koncertekből legalább egy (1) olyan belépőjegyes „nagykoncert” kell, hogy legyen, amely legalább 650 fős közönség előtt valósul meg.

5. A vállalt koncertek összes, fizető nézőszámának el kell érnie a 2000 (jazz műfajú koncertek esetében 1000) főt.

6. A  főzenekar a pályázat megjelenése idején is folyamatosan működő (rendszeresen fellépő) olyan formáció/előadó lehet, amely a pályázat megjelenése előtti 18 hónapban minimum 2 db, belépőjegyes, önálló koncertet valósított meg  minimum 600 fő befogadására alkalmas koncerttermekben, továbbá főzenekarnak tekinthető az a formáció, amely a pályázat megjelenését megelőző egy évben minimum 10 darab, jegybevételes, nem fesztiválok részeként megvalósuló koncertet adott.

7. Előzenekarként minden könnyűzenei vagy jazz műfajba besorolható, élőzenét szolgáltató zenekar felléptethető, amelyik legfeljebb a pályázat megjelenése előtt öt évvel jelentette meg első (nem szerzői kiadású) hanghordozóját, legfeljebb 3 darab single formátumúnál nagyobb hanghordozója jelent meg, az első koncertje óta évente legalább 10 nyilvános, meghirdetett fellépése volt, amiből legalább évente 3 a Hangfoglaló Program által is támogatott fővároson kívüli klubokban valósult meg, közösségi médiafelületei az elmúlt 12 hónapban heti rendszerességgel frissültek.

8. A Kollégium kizárólag élőzenei koncertek megvalósítását támogatja.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 50.000.000 Ft

Igényelhető támogatás: egységesen 2.500.000 forint, aminek 20%-át igazolhatóan, az előzenekar költségeinek fedezésére kell fordítani

A teljes pályázati kiírást ITT olvashatod el.