Miskolcra kerül a Hangfoglaló Program legújabb poptörténeti emléktáblája

Május 29-én, kedden 14.30-tól a miskolci Gárdonyi Művelődési Ház és park tiszteletére avatják fel az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenhatodik poptörténeti emléktábláját.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját, 2015-ben. Ezt számos más, a magyar könnyűzene ikonikus koncerthelyszínei előtt tisztelgő emléktábla követte, nemcsak Budapesten, hanem Debrecenben, Pécsett és Szombathelyen is. 2017 nyarán két soproni ponttal is gazdagodott a poptörténeti emlékhelyek hálózata, majd szeptemberben ismét egy budapesti helyszínnel, az egykor a Centrál Kávéház pincéjében működő Eötvös Klubbal, vagy más néven „Hordóval” bővült a sor. A legutóbbi tábla pedig a Kispesti Munkásotthon falára került.

A legújabb, szám szerint tizenhatodik emléktábla nem máshol, mint Miskolcon kap helyet. A Gárdonyi Művelődési Ház és parkja a miskolci zenei élet bölcsőjének tekinthető. Az intézmény fontos szerepet játszott abban is, hogy a hetvenes évek végére a rock fővárosának kezdték nevezni Miskolcot. Az akkoriban felerősödő rockhullám a Gárdonyi kihasználtságát is csúcsra járatta. Olyan, országosan ismert bandák játszottak itt, mint az East, a Korál, a Karthago, az LGT, a P. Mobil vagy a Skorpió, de természetesen gyakori vendégnek számított az Edda is.

A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak 2018. május 29-én 14.30-ra a Gárdonyi Művelődési Házhoz (Miskolc, Sütő János utca 42.). Az emléktáblát Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője és Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ intézményigazgatója avatják fel.  Beszédet mond Rozsonits Tamás, rocktörténeti szakíró, a Moby Dick zenekar egykori dobosa. Meghívott díszvendégek lesznek Kuruc Attila, a ’73-as Diósgyőri Popfesztivál miskolci szervezője és Fortuna „Tüsi” László zenész, az Edda egykori dobosa. A hangulatos zenei aláfestésről pedig a Zenegép tagjai gondoskodnak.