Mit hozhat egy showcase részvétel? – Musikmesse fesztiváltapasztalatok

Soha ilyen mértékű magyar jelenlét nem volt még az európai és világszintű showcase fesztiválokon, mint idén. Az egyesült államokbeli SXSW-től kezdve, a jubileumi Tallinn Music Weeken át egészen a múlt heti lengyel Spring Breakig rekordszámú delegáció képviselte hazánkat. A nagy múltú fesztiválok mellett újak is feltűnnek: Németország legpatinásabb zenei expója, a Musikmesse ugyanis most először szervezett showcase jellegű eseményt is. Hazánkat Babé Sila énekesnő képviselte, akit menedzsere, Jeges Zsolt is elkísért. Őt kértük meg arra, hogy ossza meg velünk tapasztalatait.

A 38 éves múltra visszatekintő Musikmesse – amely a világ egyik legnagyobb hangszerkiállítása és vására – idén először showcase koncertekkel közelített a fiatal tehetségekre vadászó szakmai delegáltakhoz. Három estén is lehetősége volt a közönségnek arra, hogy belehallgasson a tehetséges fiatal zenekarok koncertjeibe – a bulit a Luxemburg, Írország és az egész régiót magába foglaló CEEntral Party szervezte. A közép-kelet-európai exportirodákkal közös összefogású CEEntral Party-nak a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes is fontos partnere.

A koncertek a vásár delegáltjainak központi helyeként funkcionáló Maritim Hotelben voltak, ahol a német produkciós szakma legjobbjai építettek színpadot, adták a technikát, nyújtottak mindhárom este professzionális segítséget. A CEEntral Party csütörtöki estéjén 4 zenekar lépett fel, Jekka Oroszországból, a cseh Thom Artway, a rigai Carnival Youth, a magyar színeket pedig Babé Sila képviselte.

„Mindegyik zenekart erős szakmai közönség figyelte, s kaptak a jövőre vonatkozó tanácsokat, illetve konkrét együttműködésre ajánlatokat. Az FKP Scorpio, a Solar Penguin, a Europavox és a Great Escape Festival képviselői hosszan beszélgettek a fellépők képviselőivel, s adtak hasznos tanácsokat” – mondta el Jeges Zsolt, Babé Sila menedzsere. – „Barbi esetében mind a Scorpio mind a Solar Penguin képviselői érdeklődést mutattak, a Budde Musikkal meglévő szerződés sokat nyom a latban, így a német piaci jelenlét egyre erősebb lehet, koncertekkel, PR aktivitással. A hamburgi Factory 92 ügynökségtől is óriási segítséget kapunk a német sajtóban való megjelenéshez.”

Jeges Zsolt a MamaZone kiadó alapítója és igazgatója, Babé Sila mellett DJ Bootsie, a Fran Palermo, a Middlemist Red és számos hazai produkció volt és jelenlegi menedzsere, így nagyon pontos rálátása van a hazai zenei szektorra.

Elmondása alapján egy feltörekvő produkció nem is járhatna jobban mással, minthogy nemzetközi tapasztalatokat szerez és kapcsolatokat épít. A Musikmesse tökéletes helyszíne volt ennek, és a sikeres magyar szereplés eredményeként remélhetőleg jövőre sem lesz kérdés a fesztivál szervezőinek, hogy hívjanak-e hazánkból fellépőt.