A Budapest Ritmo újra felrázta a város életét

Mintha négy kontinenst jártunk volna be négy nap alatt: a Budapest Ritmo idei kiadása tele volt felfedezésekkel, tánccal és varázslattal. A Bartók Tavasz Nemzetközi Hetek keretében megvalósuló programsorozat szerdán indult a Magyar Zene Házában, ahol a Mazaher rituális zenéje bírta táncra a közönséget. Csütörtökön balkáni és magyar dallamok töltötték meg a Szimplát, pénteken és szombaton 6-6 különleges koncert és a Toldiban vetített zenei filmek vezették a közönséget egyre mélyebbre a zene birodalmába. 

Az idei Ritmo-film, VENI és Regős Ábel közös munkája pénteken debütált, új módon összekapcsolva kép és zene világát.

Egyszerre vert a közönség szíve a Jungle Drum ritmusára, Emilíana Torrini elbűvölő hangjára és a Colorist Orchestra-val írt friss, újszerű hangzásvilágú lemezük dalaira, míg a Tamikrest tuareg bluesa a Szahara szabadságával szólalt meg pénteken. 

A szombati szabadtéri koncertek költészettel és tánccal töltötték meg az Erzsébet teret: Kollár-Klemencz László és barátai régi és új verseket zenésítettek meg az eső utáni napsütésben, majd a Fanfara Station adott fergeteges koncertet balkáni, észak-afrikai és olasz összetevőkből.

A Ritmo közönsége hatalmas étvággyal falta a kubai a cappellát, a Monsieur Doumani ciprusi avant-folkját, Magalí Saré és Manel Fortiá katalán jazzét. Soha ilyen közel nem jött még a dalmát szigetvilág énekes hagyománya: a Klapa Ošjak a közönség soraiban is énekelt. Az Óperentzia eufórikus goájában tetőzött az idei Ritmo.

A Ritmo család díja

A kiterjesztett Ritmo család idén egy kisebb család, a Bojan Djordjevic – Marija Vitas házaspár munkáját Budapest Ritmo-díjjal ismerte el. Egyéni és közös munkájukkal régóta építik a balkáni zene ismertségét és rangját a nemzetközi színtéren, útjaikra legtöbbször kislányuk, Mitra is elkíséri őket. A díjjal járó személyre szabott bakelit lemezeket Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója adta át. 

Konferencia a zenéről

Tóth Árpád megénekeltette a résztvevőket – így indult a Budapest Ritmo kétnapos konferenciája a Magyar Zene Házában, mely során új ismeretségek, felkérések és aha-élmények születtek. A szakmai közönségnek szóló előadások olyan témákat jártak körül, mint a zene társadalmi szerepe, ukrán és iráni sorsok, a zenélés mentális hatása, Patricia Caicedo előadásán pedig az is kiderült, hogy minden sejtnek van hangja, még a koronavírusnak is ‒ amit be is mutatott. 

A Ritmo Konferencia és a filmprogram nemcsak kontextust adott, de ki is terjesztette az élő koncertek élményét, összhangban a szervezők koncepciójával, hogy a Budapest Ritmo egészen az első lépésektől végigkísérje a hallgatót az új zenék birodalmában való barangolás során.

Fotók: Budapest Ritmo hivatalos/Pesthy Márton