A hűség fogalmát jelenítik meg a művészek a SopronFest egyik kiállításán

A hűség fogalmát jeleníti meg hét művész a SopronFest részeként vasárnap délután megnyitott A hűség városa című csoportos tárlaton a Liszt-központ Munkácsy termében.

A kiállításon Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter mutatják be közel hetven alkotásaikat.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége megnyitó beszédében azt mondta, hogy a tárlat egyik vezérfonala a hűség, Sopronra, mint a leghűségesebb városra utalva.

Ugyanakkor a kiállításon felvetődik a kérdés, hogy mit is jelent a hűség. Állhatatos kitartást valaki, vagy valami mellett, hűség Istenhez, emberhez, a hazához, a közösséghez, értékekhez, eszmékhez, vagy önmagunkhoz.

Az egyre radikálisabb felfogásban értelmezett szabadság korában ma már nem magától értetendő érték a hűség. Minden műalkotás, különösen a kortárs, tükröt tart elénk, reflektálnak a világra, korra, a környezetre és saját magunkra. Mindez tanulságosabb és kifejezőbb, mint bármilyen újságcikk, vagy művészeti elemzés – fogalmazott.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy Sopron azért kapta meg a leghűségesebb város (Civitas fidelissima) címet, mert az 1921. évi népszavazáson a Magyarországhoz tartozás mellett döntöttek az emberek. 

Ez akkor azt jelentette, hogy az emberek szerint van remény, van holnap. Ez egy világraszóló pillanat volt és meghatározó Sopron identitására azóta is, a város kultúrájának részévé vált – mondta.

Farkas Ciprián ezt követően polgármesteri elismerő oklevelet adott át Ef Zámbó István Munkácsy-díjas művésznek, akinek szobor székei a város utcáin, terein és éttermek teraszain emlékeztetik a látogatókat arra, hogy korábban milyen zenei világsztárok fordultak meg Sopronban.

Fülöp Zoltán, a SopronFest egyik alapítója elmondta, hogy a tárlat valamennyi kiállítója vállalta, hogy május 16. és 19. között a Várkerületen a Mária-szobornál egy-egy nagyméretű, szív formájú installációt készít, ami szintén a hűség fogalmát dolgozza fel.

Bukta Imre és Soós Nóra alkotásai már elkészültek, azok a kiállítás megnyitóján már láthatók voltak.

Az alkotások a SopronFest alapítóinak szándéka szerint Sopronban maradnak, a cél az, hogy helyi vállalkozók, művészetet kedvelők megvásárolják, az értékesítésből származó bevételt pedig jótékony célra fordítják a művészek.

Lobenwein Norbert, a SopronFest másik alapítója arról beszélt, hogy a programsorozat szombaton elkezdődött és május 19-ig tart. Városszerte 75 helyszínen mintegy 300 program várja a látogatókat, köztük harminc kiállítás.

A hűség városa című csoportos tárlat május 20-ig ingyenesen látogatható, a művészek több alkalommal tárlatvezetést is tartanak.

Fotó: SopronFest

Kiemelt kép: illusztráció/Freepik