A The HU tavalyi teltházas koncertje után új lemezével tér vissza

Az ulánbátori csapatra először 2018-ban figyelt fel a szélesebb közönség, amikor a Metallica dalát dolgozták fel hagyományos, mongol hangszerekkel, azóta pedig az azokat torokénekkel és metállal ötvöző banda letarolta a klubokat. Budapesti koncertjükre is pillanatokon belül elkelt az összes jegy, most pedig a Budapest Parkba, július 17-én hozzák el új lemezük, a Rumble Of Thunder turnéját. 

Tavalyi teltházas koncertje után a mongol The HU újra Budapesten lép fel

A hagyományos mongol hangszereket és torokéneket a metállal és hősies szövegekkel párosító csapat az elmúlt években igen sebesen gyűjtötte a rajongóit. Saját stílusukat a „hunnu rock” szóval illetik, amelyből a „hu” szócska – csakúgy, mint a nevük – azt jelenti, emberi lény, utalva arra, hogy a zene minden embernek szól. 

A The HU-ról

A The HU 2016-ban alakult, tagjai a Mongol Állami Konzervatóriumban tanultak hagyományos mongol hangszereket. Ilyen a morin khuur, a lófejű mongol hegedű is, amely fából készül, két húron játszanak rajta, a vonót pedig lószőrrel díszítik. A tradicionális torokének mellett ennek elektromos változata is fontos szerepet játszik a zenéjükben. A csapat 2019-ben jelentette meg első, The Gereg c. albumát, amelyet az amerikai Loudwire az év legnépszerűbb lemezei közé is beválogatott, Great Chinggis Khaan c. klipjük pedig a Revolver Magazine listája szerint került be a TOP 10-be. Rumble Of Thunder c. második anyagukat tavaly ősszel jelentették meg, a napokban pedig egy új dalt is kiadtak. A This is Mongolban William DuVall, az Alice in Chains énekes-gitárosa is vendégeskedik. 

https://www.youtube.com/watch?v=4Y2gK4n35hw

A The HU büszkén gondozza az ősi mongol örökséget, dalszövegeikben is gyakran jelennek meg mongol történelmi szereplők és motívumok, hősies szövegeikkel igyekeznek minél többfele elvinni hazájuk hírét. A zenekar sikereire pedig Mongólia is büszke, tiszteletükre a Bank of Mongolia még egy ezüst- és arany emlékérmét is kibocsátott, amelyen a csapat látható. A mongol sztyeppék hősei Dzsingisz kánhoz hasonlóan hódítják meg Európát a rajongók legnagyobb örömére, így aki duplázna, vagy aki nem fért be legutóbbi koncertjükre, most megnézheti a The HU hősies fellépését július 17-én, a Budapest Parkban. 

https://www.youtube.com/watch?v=v4xZUr0BEfE

 Fotó: The HU hivatalos