Az Artisjus innovatív fejlesztéssel segít kiszabadítani az elakadt pénzeket

Az Artisjusnál 645 millió forintnyi jogdíj keresi gazdáját, amely a benn maradt, ki nem fizetett összeg, az azonosítatlan művek után járó pénz. Az online rendszernek köszönhetően minden szerző számára megadatik a lehetőség, hogy benn maradt műveit rendkívül könnyen átlássa és mindezek után meg is kapja a neki járó összeget. A rendszert eddig 33 szerző tesztelte élesben: közel 9 millió forintot szabadítottak ki. Minden második magyar dalszerző érintett lehet.

A jogdíjak több okból is elakadhatnak:

  • mert a zenefelhasználók (rádiók, tévék, zenei klubok, stb.) pontatlan adatokat adtak az elhangzásról, vagy
  • mert a szerző elfelejtette regisztrálni a dalát az Artisjusnál (műbejelentés).

Jelenleg 65 ezer azonosítatlan zenemű után mintegy 645 millió forint ragadt azon a függő számlán, amelyről három év elteltével a közös számlára kerülne a beragadt pénz, ezt követően arányosan felosztanák a zeneszerzők és a dalszövegírók között.

A szerző tnézheti azokat a zenei elhangzásokat, amelyekre jogdíj keletkezett, de adathiány miatt eddig azt nem lehetett beazonosítani, kifizetni. A rendszer a szerzőket egy előre elkészített listával segíti, amin az esetleg hozzájuk köthető azonosítatlan művek vannak. A szerzői egyesület adatbázisában jelenleg 7056 olyan szerző van, akinek ajánlott listáján legalább egy azonosítatlan mű szerepel. Mivel az Artisjus évente kb. 15 500 magyar alkotónak fizet ki jogdíjat, minden második magyar dalszerzőnek érdemes megnéznie a rendszert!