Az internet egyik leglátogatottabb oldala az orosz YouTube-mp3 letöltő FLVTO, amit bepereltek a kiadók

2016-ban derült ki, hogy a vezető “kalózkodási” forma a stream ripping lett, vagyis a streamelhető zenék, de még inkább YouTube-videók audio sávjának mp3 fájllá alakítása és letöltése. Ezt a stream szolgáltatások felhasználási feltételei kifejezetten tiltják, a jogtulajdonosok számára a reklámbevételek elmaradása a következménye. 2016-ban perelte be a legnagyobb ilyen oldalt több major kiadó. A YouTube-mp3.org üzemeltetője 2017 őszén ismerte be bűnösségét és zárta be az oldalt.

Az IFPI éves jelentéseiben rendre foglalkozik a témával (a legutóbbiban is), és gyakran elhangzott a kiadókat képviselő szervezetektől, hogy az első pert újak követik majd. Erre most került sor: két orosz stream ripping oldal, a FLVTO.biz and 2conv.com ellen nyújtottak be keresetet az Egyesült Államokban. Az RIAA közleménye szerint “az ilyen oldalaknak nincs helyük a mai zenei piacon, ahol a rajongók tucatnyi legális szolgáltatáson érhetik el dalok millióit”.

Az ügy hátterét a TorrentFreak cikke világítja meg. Innen kiderül, hogy a két beperelt oldal közül a FLVTO.biz a nagyobb: havi több mint 94 millió látogatással a teljes internet 322. leglátogatottabb oldala. Egyébként az oldalakat ugyan Oroszországból működtetik, de német szervereken futnak.

A cikk felhívja arra a figyelmet, hogy a YouTube-mp3.org perében nem bírósági ítélet született, hanem peren kívüli megállapodás, tehát az Egyesült Államokban még nem mondta ki bíróság a stream ripping jogsértő voltát. Egyesek, például az Electronic Frontier Foundation szerint egy ilyen oldal üzemeltetése önmagában még nem biztos, hogy jogsértőnek mondható. Ugyanakkor a YouTube-mp3.org az mp3 fájlokat hosszabb ideig tárolta szerverein, ami nyilvánvalóbban szerzői jogot sértő eljárás.

Eddig egy bírósági ítélet született a világon a stream rippingről: idén júliusban Dániában ítélték el a Convert2MP3 oldal üzemeltetőit. Ez az oldal is eltárolta a szervereken a jogsértő mp3-akat. A dán Rights Alliance jogvédő szervezet többek között arra hívta fel a figyelmet az ítélet után, hogy ez a nagyközönség számára is fontos üzenet, hiszen vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy legális az mp3-má konvertálás. (A stream ripping oldalak általában kiírják, hogy a jogsértő tartalmakra fel lehet hívni a figyelmet – a most beperelt orosz oldalak által megadott e-mail címeken az RIAA és az IFPI is jelentkezett, de persze nem jártak sikerrel.)

Kapcsolódó hír, hogy egy brit felmérés az illegális letöltések jelentős visszaeséséről számolt be: egy brit online kérdőívben a válaszolók 10%-a árulta el, hogy szokott illegálisan letölteni zenéket, míg 2013-ban ez majdnem kétszer ennyi, 18% volt. A fő ok erre az volt a válaszolók szerint, hogy egyszerűen könnyebb streamelni a zenét, mint illegális oldalról letölteni. Az exkluzív kiadványok esetén még mindig sokan választják az illegális módszert: az év legtöbbet így letöltött lemeze Beyoncé és Jay-Z albuma volt, amit egy ideig csak a meglehetősen kevés előfizetővel bíró Tidalen volt elérhető. Ugyanakkor a BBC idézett cikke azt is írja, hogy a MUSO cég felmérése szerint 2017-ben a “kalózoldalak” összesítve 300 milliárd látogatást gyűjtöttek, ami 1,6%-os növekedés az előző évhez képest; becslésük szerint kb. 15%-kal nőtt a zenei kalózkodás. A visszaesésről szóló kutatás önkéntes válaszadáson alapult, ami könnyen torzíthatja az eredményt.

“Infografika” az FLVTO által elérhető “megtakarításokról” (Forrás: FLVTO Facebook)

Az eredeti cikk a Dal+Szerző oldalán olvasható, itt.