Dalszöveg és irodalom kapcsolatát járja körül a #mutimithallgatsz beszélgetés a Margó fesztiválon

Az Artisjus #mutimithallgatsz kampánya a dalszerzők, illetve dalok fontosságára hívta fel a figyelmet, és az ennek keretében készült videók is érintették a kérdést, hogy mi a kapcsolat a dalszövegek és az irodalom, ezen belül a költészet között. Nyáry Krisztián például így fogalmazott: “A dalszöveg önmagában is a költészet része: egy kötött formájú költészet, ahol a kötelem a zene.”

Ez a kérdés régóta viták tárgya, amik a korábbiaknál hevesebben lángoltak fel, amikor 2016-ban Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat. Kevesebben tudják, hogy a 2017-es díjazottnak is volt köze a zenéhez, csak a “másik irányból”: Kazuo Ishiguro eredetileg dalszerző szeretett volna lenni.

Beszélgetésüket Winkler Nóra vezeti majd. Körbejárják majd azt, hogy a résztvevők életében hogyan találkozik zene és irodalom, illetve bizonyára általánosabb kérdéseket is érintenek: mi van előbb, szöveg vagy zene; mi a szerepe a dalszövegeknek az életünkben. Hiszen, mint a kampányhoz tartozó felmérésből kiderült, a dalok például krízishelyzetekben sokak számára nyújtanak kapaszkodót.

Az Artisjus által támogatott, #mutimithallgatsz – Kölcsönhatásban: irodalom és zene című beszélgetésre október 20-án, pénteken 19:45-től kerül sor a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében, annak helyszínén, a Teslában (Budapest, Kazinczy utca 21. / C).  A program ingyenes.

További részleteket a www.dalszerzo.hu oldalán találhattok.