Dimash Qubaibergen, avagy a 7 oktávos világsztár Budapesten ad koncertet

Dimash Qubaibergen, avagy a 7 oktávos világsztár Budapesten ad koncertet a Papp László Sportarénában Május 4-én. A Nyugaton manapság feltörekvő kazak énekes-dalszerző, Dimash Qudaibergen (sz.: 1994) Keleten szupersztárnak számít: műfaji határokat szétfeszítő zeneművész, és felvillanyozó színpadi előadó, aki a közönségére gyakorolt intenzív érzelmi hatásáról ismert. New Yorktól Londonig, Moszkvától Sencsenig minden arénát megtöltött, csakúgy, mint a közelmúltban Almatiban adott koncertjén, amelyen 68 országból közel 30 000 ember vett részt.

Dimash-t széles körben a világ egyik legnagyobb énekesének tartják, aki mind hangterjedelemben, mind technikában páratlan. Hivatásos zenészek családjába és egy zenével áthatott kultúrába született. Zenei tanulmányait ötéves korában kezdte, énekművészi alapdiplomával (BSc), zeneszerzői mesterdiplomával (MSc) rendelkezik, és folyamatban van a zenetudományi doktorija (PhD). Számos hangszeren játszik, 13 nyelven adott elő, és olyan országokban nyerte el a zeneművészeknek adható legmagasabb díjakat, mint az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán, Oroszország és Kína.

Dimash-t a több millió lelkes rajongója csodálja a hangjáért, és odavannak az alázatosságától, a család, a kultúra és a béke ügye iránti elkötelezettségétől. Számos globális és helyi jótékonysági szervezetet támogat, és minden adandó alkalommal elősegíti a fiatal tehetségek fejlődését. Világszerte szerepelt televíziós műsorokban, Nyugaton pedig leginkább a CBS “The World’s Best” (A világ legjobbja) című versenyén való fellépésével vált ismertté, ahol az egymillió dolláros fődíjért folyó versenytől az elődöntőben élen állóként lépett vissza, hogy a fiatalabb versenyzők juthassanak tovább.

A hazai közönség először talán a nagy-britanniai X-Factorból hallhatott róla először, ahol azóta virális tartalommá vált produkciójában olyan meginditó előadást mutatott be, hogy a zsűri tagjai sem bírtak a könnyeikkel. Ezen felül a legutolsó Virtuózok évad zsűrijében is feltűnt és olyan nevekkel készített duettet, mint Placido Domingo.

A magyar és külföldről ideérkező rajongók először hallhatják előben a pár napja megjelent kislemezét, mely a Smoke címet viseli. A dal megmutatja Dimash hihetetlen hangját, amelyet rajongói “angyalhangként” jellemeznek, hangzását az elektronikus és a pop új keverékével viszi egy új, eddig kevésbé hallatott szintre. A dal Dmytro Gordonnal, az Egyesült Államokban dolgozó tehetséges ukrán zeneszerzővel együttműködésben készült és íródott. A rajongók már korábban is találkozhattak Dmytro nevével, hiszen 2023-ban együtt dolgoztak a „When I’ve Got You” zeneművön is.

Dmytro és Dimash még 2017-ben találkoztak Los Angelesben és rögtön tökéletes összhang alakult ki közöttük. “Walter Afanasieff stúdiójában találkoztunk, és elkezdtem zongorázni azokra a dallamokra, amelyeket Dimash menet közben készített – ő egy hihetetlen improvizátor!”

 Fotók: Dimash