Egyre egyhangúbbak a toplisták – 2018. őszi toplisták

Soha ennyi átfedés nem volt a YouTube-on legnépszerűbb és a rádiókban legtöbbet játszott magyar számok között, mint ősszel. Ráadásul a rádiós top 20-ban hat olyan előadó volt, aki legalább kettő, ha nem több dalban szerepel. A Spotify élmezőnye is még jobban hasonlít a YouTube-éhoz, mint nyáron. A Follow The Flow és Lil G is be tudta biztosítani magát az első nagy sikerek után, Havasi pedig egy 2016-os videójával tarolt – főleg külföldön. Az őszi toplistákról szokás szerint három előadót bemutatunk Playlist rovatunkban (Fekete Vonat, Monkeyneck, Dorothy), ahol sok korábbi toplistás is szerepelt már.

A YouTube-lista első helyére feljött Majka, Curtis és Király Viktor Füttyös című száma, ami nyáron még a Follow The Flow nagyot taroló Nem tudja senkije után állt (utóbbi hamarabb került fel a videómegosztóra). A második helyen a Hol van az a lány feldolgozása az eredeti előadó Fekete Vonattal, az újabb sztárok közül Halott Pénzzel; Monkeyneck a producer, DR BRS pedig aki összehozta mindezt. A szám augusztusban került fel a YouTube-ra, de így is be tudott kerülni a nyár legnépszerűbb számai közé; nem meglepő, hogy ősszel a csúcs közelébe jutott. A hét új videó közül a Follow The Flow a a nagy tarolást követő száma került a legjobb helyre (5.), amivel a csapat bizonyította, hogy nem egyslágeres csoda. Talán ennél is meglepőbb lehet, hogy a tavasszal betört Lil G és Nemazalány új számokkal került be a top 20-ba (az egyiket Lil G egyedül jegyzi), és még a Petőfi Sándor is tartja magát. A reakciókat elnézve úgy is tűnhetett, hogy a sokak által ironikusan hallgatott novelty kategóriába tartoznak, de most már bátran kijelenthetjük: valódi, lelkes rajongótáboruk van. (Az említett előadókat bemutattuk már Playlist rovatunkban: MajkaKirály ViktorFollow The FlowLil G és Nemazalány.)

A YouTube-listán egy új előadó található: Havasi, akit eddig leginkább arénakoncertjeiről ismerhettünk, illetve lemezei is jól fogynak: kettő is volt, ami a heti Mahasz-listán a 3. helyig jutott.  A YouTube-on sok, 1-3 milliós nézettségű videója van, csatornája összesítve túl van a 45 millió kattintáson. A The Road azonban kiugrott közülük ősszel, mégpedig úgy, hogy nem is friss: 2016 nyarán került fel a videómegosztóra. Mint a zenész menedzsmentjétől megtudtuk, ez a kiemelkedő nézettség a Havasi Symphonic jelenleg zajló nemzetközi turnéjának köszönhető; a megtekintések 4,8%-a származik Magyarországról (ez a kommentek nyelvén is meglátszik), de nem kizárólag olyan országokban nézik, ahol járt vagy járni fog a turné. (Volt már fellépés a Carnegie Hallban, a Barbicanben és a Sydney-i Operaházban; Berlinben, Bécsben, Krakkóban stb.)

Egyébként most fordult elő 2017 ősze után másodszor, hogy három videó is átlépte a vizsgált háromhónapos időszakban a tízmilliós nézettséget. Ezzel együtt a top 20 összesített nézettsége nem változott jelentősen nyár óta (106 millióról 103-ra csökkent).

A rádiós lista és a YouTube-lista soha annyira nem hasonlított ennyire egymásra, mint most. Amikor a Wellhello- és Halott Pénz-számok tűntek fel rendszeresen mindkettőn, akkor 1-3 dal volt az átfedés, két alkalommal 4 – most pedig 5, a két Majka, a két Follow The Flow és a Hol van az a lány. Azt már megszokhattuk, hogy Majka sok panaszkodás után végre bevette a rádiókat is; viszont a Füttyös a többi, mindkét platformon sikeressé vált számánál keményebb,  jobban elüt a megszokott rádiós hangzástól, mégis a 9. helyre került.

A YouTube és a rádiók közeledését lehet pozitív fejleménynek értékelni; nehezebb viszont egy másik rekordot: az előadókat tekintve homogenizálódik a rádiók magyar zenei kínálata. Azoknak az előadóknak a száma, akik legalább két top 20-ba került számban szerepelnek, egészen 2017 őszéig 0-2 volt (2016 tavasza volt a kivétel hárommal). Tavaly ősszel ez négyre ugrott, téltől nyárig öt-öt volt, a mostani élmezőnyben pedig már hat előadó szerepel legalább két számban:  Halott Pénz, Follow The Flow, Jetlag, New Level Empire, Majka, Caramel. (A számolásnál tekintetbe vettük azt is, ha valaki másokkal közösen vagy vendégként szerepel az előadók között.)

nyári toplistáinkon közöltünk először Spotify top 20 listát. Már akkor is arról írtunk, hogy ez jobban hasonlít a YouTube-listára, mint azt korábban sokan sejtették. Ősszel pedig még nagyobb volt az átfedés a kettő között. A két-két Halott Pénz- és Krúbi-számra érdemes felhívni a figyelmet, amik a YouTube-listán nem szerepelnek.

Komoly változás, hogy a Spotify-élmezőny hallgatottságai jelentősen megugrottak. Nyáron egyetlen szám, a Nem tudja senki lépte át a 600 ezres határt, a Füttyös a második helyre ennél jóval alacsonyabb, 257 ezres játszottsággal jutott. Ősszel viszont az első négy helyre került dalt 416-630 ezer közötti alkalommal streamelték. Ugyanakkor az 5. helytől lefelé nem változtak meg jelentősen az adatok. A top 20 összesített hallgatottsága nyáron 3,3 millió, ősszel 4 millió volt.

Az albumlistán viszonylag sok az újdonság, az élen például három új lemez, igaz, ismerős előadóktól: Ákos, Ganxsta Zolee (újrakiadással), Margaret Island. A Playlist rovatunkban bemutatott Dorothy sem először került be a top 20-ba, mint ahogy a református kórusok lemezeivel is lehetett már találkozni ezeken a listákon. Egy új válogatás is a legnépszerűbb albumok közé került, ezúttal nem egy fesztiválhoz, hanem egy népszerű helyszínhez, a Budapest Parkhoz kapcsolódik.

A Zeneszöveg.hu listáját megszokott módon a YouTube-toplista és a szezonális keresések (pl. ősszel sok a gyerekdal), no meg az örökzöldek határozzák meg.  Az, hogy Kate McKinnon meglepetésre elrappelte a Yózsefvárost Jimmy Fallon műsorában, egyedül ezen a listán eredményezett helyezést.

A toplista szerkeszthető .xlsx formátumban innen tölthető le.