Fekete Zaj fesztivál 2022 – a legfrissebb hírek

Fesztivál és mátrai felfedezőút egyben

Az idén augusztus 17-20. Mátra-Sástón megrendezésre kerülő Fekete Zaj a zenei felhozatal mellett azért is nagyon csábító, mert egy 

gyönyörű tó mellett, az erdő mélyén, egy lelkes és nyitott közösség tagjaként barangolhatunk, miközben az underground legkevésbé látható rétegeiben mélyedhetünk el. 

Fotó: Fekete Zaj hivatalos

Rengeteg zenei stílusra nyitottan – ez a Fekete Zaj Feszivál a Mátrában

A Fekete Zaj évről évre az egyik legizgalmasabb line-uppal lepi meg népes törzsközönségét, és nyitja ki kapuit újabb és újabb stílusok előtt, és ez idén sem lesz másképp. A közösségi élmény pedig nemcsak a közönségben, hanem egy ideje már különleges projektekben is megjelenik a fesztiválon: 

ilyen volt tavaly a 26 underground zenészből álló Mezolit projekt, amely az élőben korábban még sosem hallott Thy Catafalque dalokat szólaltattak meg, akkor sikerrel, hogy ez meghozta a fesztivál történetének első teltházas napját is.

Fotó: Fekete Zaj hivatalos

Idén is egy különleges kollaborációra kerül sor Body / Cult néven 

Dark wave, post punk, EBM koncerteket kötik össze a techno sötét oldaláról érkező DJ-kkel és live actekkel.

Az izgalmas egyvelegben kiválóan megfér majd egymást mellett az  izlandi post punk Kaelan Mikla, vagy a Man + Machine, de ennek a programnak a része lesz Philipp Strobel, a berlini Aufnahme + Wiedergabe kiadó vezetőjének szettje is.

Idén is a legkülönfélébb országokból érkeznek a nemzetközi előadók

Angliából a dark rock Antimatter, illetve az indusztriális metál formáció, a Godflesh, akik karrierjük során először játszanak Magyarországon; Finnországból a black metált, space rockot és pszichedelikus rockot ötvöző Oranssi Pazuzu; a török poszt-punkot képviseli a She Past Away; Norvégiából a dark progressive metálban utazó Vulture Industries és Sturle Dagsland; Japánból a noise rockot játszó Melt-Banana; Amerikából a szinti-pop csillaga, RIKI; a szintén szintiben utazó lengyel származású, de bécsi bázisú Mala Herba; Szlovákiából pedig a magát csak “post-minden” stílusba helyező Shallov. zenekar. 

A magyar zenei felhozatal

Persze rengeteg hazai fellépőt is megnézhetünk majd, például az idei év egyetlen koncertjét a Zajon adja az F.O. System, a fesztivál történetében először fellép a Platon Karataev, és külön erre az alkalomra készül közös szettel az Entrópia Architektúra & LanternI.

Fotó: Fekete Zaj hivatalos

Csodálatos helyszín a Mátrában, melyet most jobban megismerhetsz

A Fekete Zaj báját a sajátos zenei utazáson és a közösségi élményen túl mindig is a helyszín adta, aminek bemutatására a szervezők idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek. Idén a Sástó melletti ikonikus kilátó az utolsó két estén önálló helyszín lesz, a kilátó elé épített, limitált befogadóképességű erdei színpadon lép majd fel a Black Nail Cabaret, az All Machines Will Fail, Superflake és az Onakom. Körbebarangolhatjuk a Sástó szigeteit is, amiket 

éjszaka csodálatos fényinstallációk varázsolnak még mesebelibbé

valamint idén is főképp akusztikus koncerteket hallhatunk a közönség kedvencnek számító, az egyik szigeten helyet kapó Kacsatónia színpadon.

Fotó: Fekete Zaj hivatalos

Grandiózus szabadtéri installációk a Fekete Zajon

És ha már ezen a részen csatangolunk, néhány plusz lépéssel azonnal egy csodálatos szabadtéri, erdei kiállítótérben találjuk magunkat, ami úgyszint egy új ékköve a fesztiválnak. Itt a tetoválásban etalonnak számító Borbás Robi, azaz Grindesign rendhagyó, LÏDÉRC névre hallgató installációját tekinthetjük meg az elmúlt 13 év munkáiból. Robi számtalan híres, nemzetközi metál- és hardcore zenekarral dolgozott már együtt például pólóterveken, lemezborítókon, illetve 

készített már tetoválást többek közt a Dillinger Escape Plan legénységének és Jason Momoának is.

Fotó: Fekete Zaj hivatalos

Túra, színház, filmvetítés és workshop is lesz

A következő hetekben még számos közösségi, és nem zenei programmal jelentkeznek a szervezők, mint például túrák, színház, filmvetítések, workshopok, Budapest Bike Maffia stand, flash tetoválás, natúrbor-bemutató. Illetve idén is útjára indítják majd a szociális jegy támogatásukat, amivel olyan fesztiválozóknak biztosítanak bérletet, napi egy étkezést és sátorhelyet, akik ezt nem engedhetik meg maguknak.

Alig egy hónap van tehát vissza a Fekete Zajig, amire elővételben a bérletek 60%-a elkelt, így az már most látszik, hogy nem érdemes az utolsó pillanatig várni, a jegyeket érdemes mielőbb beszerezni ezen az oldalon.

Nyitókép: Fekete Zaj hivatalos