Hiánypótló projekt a hazai könnyűzenében, a magyar popkultúrában

Zene X Szöveg: Hajógyár az A38-on

Hajógyár a popkultúra kikötője

A Petőfi Kulturális Ügynökség célja, hogy teret adjon a művészet, a kultúra minden szereplőjének önálló vagy akár fúziós projektek megvalósításához is. És az is, amiről a ma este szólt: 

könnyen elérhető formában fókuszáltan, izgalmas formátumok által minél több emberhez eljuttassák a könnyűzenei tartalmakat.

A Hajógyár a Petőfi Kulturális Ügynökség kezdeményezése, melynek pódiumestjei az A38-as hajón kerülnek megrendezésre, havi több alkalommal. Fashion show és zene, tánc és zene párhuzamai, a kultúra számos területe reflektorfénybe kerül ezeken az intim hangulatú esteken az A38 hajó gyomrában. 

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

Két este a zene és a szöveg kapcsolatára összpontosít

Ezek között kettő olyan van, amelyen kifejezetten a zene és a szöveg kapcsolatára összpontosít (Zene X Szöveg címmel). Hazai dalszerzőket és szövegírókat kérnek fel a részvételre. Velük moderátor beszélget a pályájukról, az alkotói folyamatról, zenetörténelmi összefüggésekről is – ahogyan ezt majd látjuk is az alábbiakban. Természetesen a meghívott zenész nem csak mesél, hanem mini koncertet is ad. 

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

2022. július 19-i este ajánlója így szólt

Saiid a szavak embere, ám ezen az estén színház lesz az egész világ, és a közismert rapper egy eddig kevésbé ismert oldaláról mutatja meg magát a szavain keresztül. A portrébeszélgetés során ugyanis a megszokottnál közvetlenebb módon enged mély betekintést az életébe és az alkotói folyamataiba, miközben a bensőséges kitárulkozás jeleneteit a Momentán Társulat színészei keltik életre. A beszélgetést követően Saiid live előadása zárja az estét.

Saiid-ot az A.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I-ból ismeri a közönség, s bár a formáció már nem aktív, mindkét tag részese a hazai zenei és irodalmi körforgásnak. Závada Péter – ahogyan Saiid is – remekül működik slam poetry világában is, Péter emellett több könyvet is írt már.

Saiid a hazai slam poetry megkerülhetetlen alakja

Az este főszereplője, Saiid, azaz Süveg Márk kétségtelenül a hazai slam poetry világának megkerülhetetlen alakja. Számos versenyt nyert már a műfajban, de a díjak nélkül sem lehet elvitatni a tehetségét.

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

Az este moderátora Hegyi Dóri, azaz Ohnody volt

Az énekesnő az elektro-pop műfajában alkot, s dalaiban, szövegeiben hangsúlyosan jelennek meg az érzelmek, az egyén lelki világa és bonyolult kapcsolódása a világgal. Érzékenységéből fakadhat az is, hogy Dóri kiválóan ráérzett, hogyan csorgassa át az estét a közönségen és Saiid személyiségén.

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

Saiid: a zenéről és a szövegről van szó, egészen tisztán

A negyvenkét éves raper többször hangsúlyozta, hogy mennyire fontos számára a kislánya és a buddhizmus, amely az élete szerves része és szeretné minél teljesebben megélni. Ez a két sarokpont végigvonult az egész beszélgetésen.

A mainstream az underground-ból táplálkozik

Saiid az alkotói folyamat kapcsán kiemelte, hogy sok mindent néz, olvas és hallgat, amelyről úgy érzi, hogy építi, inspirálja őt. Márk szerint a mainstream az undergroundból táplálkozik, egy végtelen körforgás részeként. Ez a ciklikusság jellemzi a zenetörténetet. Manapság például a kilencvenes és kétezres évek slágereit veszik elő az előadók és dolgozzák fel vagy át. 

Állandó a körforgás, s felmerül a kérdés, hogy meddig képes még ismételni magát ez a folyamat a zenében.

– Talán egyszer összeomlik az egész és egy teljesen új rendszer jön létre a zenében. Mert most sokszor érezheti azt az előadó, hogy a közönségnek elvárásai vannak, hogy azt kell hallania a koncerten, amit útközben a lejátszóján hallgatott és csak a legnagyobb kedvenceket játszhatja az előadó. Van olyan világsztár, akinek heten írják egy adott dalát és a koncerteken sem hallani mást, csak a nagy slágereket.

A zenésznek kötelezően ki KELL szolgálnia a közönséget és sok esetben nincs igazi nyitottság az új zenei megoldásokra.

 – mondta Saiid.

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

Tartalmas, fílinges, könnyed hangvételű este volt

Az A38 hajó gyomrában berendezett, ültetés nézőtér teljesen megtelt erre az estére és a kellemes hangulatú, zeneszakmai beszélgetésen láthatóan komfortosan érezte magát a közönség. Intim, egy hagyományos koncerten tapasztalható atmoszféra uralta a teret. Elmerengős, közvetlen beszélgetés volt. 

A Hajógyár beszélgetések letisztult látványvilága

Az, amit a szervezők küldetésként is megfogalmaztak, maximálisan megvalósul az A38-as beszélgetéseken is. A vizuál letisztult, egyszerű, s valóban nem több mint háttér. A fókusz a főszereplőkön, a beszélgetéseken, a performance-okon van. Letisztultság annak érdekében, hogy harmonikus és nyugodt légkört árasszon. A főként 

piros és kék színekben úszó, elmosódó festék-tengerben úszó háttér szépen kiemelte és körbeölelte a színpad résztvevőit és a közönséget is egyfajta békés, bensőséges hangulatba ringatta.

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

A Momentán Társulat reflexiója

A művészek halgatták a beszélgetést, majd szituációs gyakorlatokkal dobták fel a programot. Az egyik ilyen az volt, hogy eljátszották, hogy Saiid-ot riportra hívják a kereskedelmi tévé reggeli műsorába, ahol a műsorvezetők épp a másnapossággal küzdenek. Saiid-ról tudható, hogy soha semmilyen kereskedelmi tévés interjút, szereplést nem vállalt el, ezért is volt vicces apropója ennek az elképzelt beszélgetésnek, amely a végére már kezdett kellemetlenné válni. Ahogyan ez a valóságban is előfordul, ha az adott műsorvezető nincs a helyzet magaslatán. Egyszóval 

a Momentán Társulat remekül leképzete a valóságot ebben a jelenetben. Könnyed, szórakoztató programjuk felhőtlen lezárása volt a beszélgetős-blokknak.

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

Saiid minikoncertje kifejezetten közvetlen hangulatú volt

Márk csupán néhány dalt adott elő. A közönség hosszasabban is szerette volna még őt hallani, de az este koncepciója épp az, hogy a zene, a szöveg, a beszélgetés, a művészeti ágak fúziója is teret kapjon benne. A koncert extra tartalom, amely közben Saiid olykor,hogy guggolt vagy ült az egyébként sem túl magas pódiumon. Ettől az egész még komfortosabb, megnyugtatóbb volt az előadás. Felszabadultan, könnyed hangulatban, békés, nyugodt érzésekkel, egy tartalmas este élményével gazdagabban térhettünk haza.

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

A Hajógyár nem bonyolította túl, az történt, ami a leginkább lényeges

Tartalommal töltötték meg a programot, letisztult és könnyen befogadható formában úgy, hogy utána maximálisan jó érzéssel távozhassunk a hajóról.

Jó, hogy léteznek még ilyen intim hangulatú estek a zene világában. Jót tesz a léleknek a zenekedvelő közönség lelkének. A Hajógyár projektje egyértelműen hiánypótló a hazai könnyűzenében, a magyar popkultúrában.

Fotó: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

Nyitókép és további fotók: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily