Jön a Dalszerző Expo őszi kiadása

Mitől lesz sikeres egy dal? – írástechnika, Eurovíziós dalszerzés, kreatív szerzői boost, filmzenekészítés az őszi DEX-en: jön a Dalszerző Expo őszi kiadása.

Magyar és külföldi élvonalbeli szakemberekkel, speciális fókusztémákra épülő mesterkurzusokkal és limitált férőhelyes mentoring workshopokkal várják az érdeklődőket az október 12-én induló rendezvénysorozaton. A résztvevők Diaz, Johnny K. Palmer, Balla Gergely és a Svédországból érkező Maria Broberg programjain bővíthetik szerzői eszköztárukat és kapcsolatrendszerüket. 

Dallamok, amiket lépten-nyomon dúdolunk, refrének, amik a legváratlanabb helyzetekben jutnak eszünkbe, dalszövegek, amikre támaszkodunk, hangszerelés és produceri döntések, amitől az egész összeáll és egységet alkot – a DEX-en a sikeres dalok és a sikeres dalszerzői karrierek műhelytitkait tárjuk fel. A 2023-as DEX Songwriting Expo őszi előadásai segítenek a dalszerzés apró mozaikjait összerakni, legyen szó a dalszövegírás technikai oldaláról, vagy a zenei kreativitásunk fellendítéséről – akár egy olyan dal kapcsán, amivel nemzetközi szinten szeretnénk sikereket elérni, vagy amivel más művészeti ághoz társulnánk, hogy a hazai színtéren kerüljön be filmbe, TV-s produkcióba.

Október 12-én, az őszi eseménysorozat első rendezvényén a Platon Karataev dalszövegeit is jegyző Balla Gergely mesterkurzusán a hatékony írástechnika kerül középpontba.

A program egy belső utazásra invitál, amelynek során a tudattalan feltérképezésével a résztvevők megfejthetik, hogyan lehet a lehető legtömörebben kifejezni a mondanivalót egy dalszövegben.

Hogyan készülnek a TV sorozatokban, filmekben hallható zenék?

Hogyan választják és illesztik őket a jelenetekhez? Mikor használnak vásárolt alapokat és mikor szükséges zeneszerző az adott jelenethez? 

Október 19-én Johnny K. Palmer, a TV2 music supervisora avat be a részletekbe

és ad iránymutatást azzal kapcsolatban miként tudnak saját szerzeményeink bekerülni ilyen produkciókba.

Két idei döntős eurovíziós és további két, nemzeti válogatókon indult dal társszerzőjeként november 3-án a svéd Maria Broberg mutatja be lépésről lépésre egy dal útját a sikeres Eurovíziós szereplésig. A Maria közreműködésével készült dalok több mint 100 millió streamnél járnak jelenleg – olyan előadóknak dolgozik, mint Hardwell, Ummet Ozcan, KAAZE vagy a Lost Kings.

Producerként vagy szerzőként is jöhetnek olyan időszakok, amikor nem vagyunk kellően termékenyek, amikor „beragad a kreativitásunk”. 

Hogyan lehet ezeken a kritikus szakaszokon túllendülni, és mihez érdemes ilyenkor nyúlni?

Hagyományos megoldások mellett lehetünk egészen formabontóak is: saját kreativitásunk szolgálatába állíthatunk akár hangmintákat vagy éppen loopokat is – ezekből inspirálódhatunk és kihozhatnak belőlünk teljesen új ötleteket, dallamokat is. Hogyan? November 23-án, a DEX utolsó őszi eseményén erről szól Diaz mesterkurzusa.

További információk a DEX Facebook-oldalán.

Az egyes mesterkurzusokra önállóan lehet jegyet vásárolni.

A DEX-ről

Tavasszal új fejezetet nyitottunk a DEX 6 éves történetében, a rendezvényt bevittük az Artisjus falai közé. A visszajelzések és a mi tapasztalatunk is ugyanaz: működőképes az új formula, így innen folytatjuk: 2023-ban – két részletben, tavasszal és ősszel – szervezzük meg a Dalszerző Expót. Célunk, hogy támogassuk az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, lehetőséget teremtsünk a szakmai fejlődésre. Az Artisjus számára fontos, hogy a dalszerzők minél tudatosabbak és sikeresebbek legyenek, hiszen így sok zenemű és szerző érdekeit tudjuk hatékonyan képviselni.

Fotó: illusztráció/Freepik