Lehengerlő muzsikusok a Halmos Béla Programiroda nyári programsorozatán

A VI. Óbudai Világzenei Héten startol el a Halmos Béla Programiroda és a Kobuci közös nép- és világzenei programsorozata. A nyár folyamán öt estén 12 zenekar lép fel a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a szabadtéri koncerthelyszínen. 

Elsőként a balkáni, magyar és román népzenét vegyítő Elán játszik a világhírű Barcelona Gipsy Balkan Orchestra előzenekaraként.

Elán

A Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában működő Halmos Béla Programiroda és a Kobuci június 25. és augusztus 22. között 12 világ-és népzenei formációnak ad fellépési lehetőséget. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nyári programsorozat a VI. Óbudai Világzenei Héten veszi kezdetét, ahol a balkáni, magyar és román népzenét vegyítő, második nagylemezére készülő Elán a világhírű Barcelona Gipsy Balkan Orchestra előzenekaraként lép fel.

Július 11-től kéthetente (csütörtökönként) koncertek és táncházak várják a közönséget a Kobuciban. A nyár során a közönség találkozhat: a Rézeleje Fanfárosok, a Bajkó Zenekar, a ¡Nosnach, a Magos Együttes, a Csürrentő Együttes, a BudaPesme duó, a Csángálló, Pálházi Bence Bandája, a Dalinda, a Berka Együttes és a Kalász Banda.

BudaPesme

Részletes program:

Július 11-én a moldvai és balkáni tánczenét játszó formáció, a Rézeleje Fanfárosok, majd a Bajkó Zenekar gondoskodik a táncházas hangulatról.  Ezen az estén színpadra lép Móser Ádám és Kertész Endre duója is, a ¡Nosnach, akiknek improvizatív zenéje egyszerre idézi a tangót, a balkáni zenéket, a klezmert és a francia sanzont.

Július 25-én a táncházmozgalom egyik legkiemelkedőbb fiatal formációja, a Magos Együttes mellett, a Csürrentő Együttes zenéjére táncolhat a közönség, akiknek fő profilja a moldvai csángó népzene. Ezen az estén fellépnek még a BudaPesme duó tagjai. Varga Veronika énekes-nagybőgős és Réti Benedek tangóharmonikás a balkáni kultúra szerelmesei, előadásukban tradicionális és művészi dalok csendülnek fel a régmúlt Balkán kávéházaiból.

Az augusztus 8-án fellép a Csángálló zenekar, akik a csángó kultúra ápolását tekintik feladatuknak, valamint láthatjuk Pálházi Bence Bandáját, akiknek a Kárpát-medencei vonós népzene stílushű előadása a célja. Az estét a Dalinda a cappella trió énekesnői színesítik tovább, akik mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei, és a népdalokhoz szükséges hiteles, ösztönös éneklési stílust modern formában, több szólamban, érzékenyen átdolgozva viszik színpadra.

Dalina

A programsorozat záróakkordjaként augusztus 22-én két formáció lép színpadra, a Berka Együttes, akik a moldvai csángók zenéjét tolmácsolják változatos módon, illetve a Kalász Banda, a magyar táncházélet egyik meghatározó, dinamikus szereplői.

A Halmos Béla Programirodáról

A Halmos Béla Programiroda azért jött létre, hogy népszerűsítse a népzenét, hangsúlyozza annak identitásunkban betöltött fontos szerepét, és támogassa azokat a hazai fiatal tehetségeket, akik népzenészként bontogatják szárnyaikat. A Halmos Béla Programiroda hat éve dolgozik a nép- és világzenei produkciók támogatásán, az NKA Halmos Béla Program Kollégium pályázatainak népszerűsítésétől kezdve, rendezvények megvalósításán keresztül egészen a támogatott zenészek szélesebb közönséggel való megismertetéséig.

Fotók: Petőfi Kulturális Ügynökség