Lezajlott a Music Hungary Szövetség első, alakuló ülése – egy szervezet a hazai zeneipar képviseletében

Tavaly tavasszal a Music Hungary konferencián merült fel először annak a gondolata, hogy a hazai zeneipar minden képviselőjét érdemes lenne egy olyan szervezetbe tömöríteni, amely hatékonyan tudja képviseli a magyar zeneipari érdekeket mind a közönség, mind az állam, mind a média vagy éppen az oktatás, de egyáltalán: a közfigyelem és az általános zenefogyasztás tekintetében.

Mára eljutottunk odáig, mi szakmabéliek, hogy összeültünk és elkezdtük megalapítani a szakosztályokat, de kezdjük az elején.

2018. március 1-jén az elnökség aláírta az alapító okiratot. Eszerint Weyer Balázs látja majd el az operatív feladatokat, Lobenwein Norbert pedig – többek között – a kormányzati kapcsolatokért felel majd. Az elnökség tagjai között van még Gerendai Károly és Andrásik Remo is.

A szövetség ernyőszervezet kíván lenni, mely képviseletet és operatív munkát is ellát majd.

Alapvető célja javítani a magyar könnyűzenei helyzetén és jövelni a részesedést az állami forrásokból, valamint médiában, az oktatásban, a közfigyelemben és a zenefogyasztásban is.

Rövidtávú céljai között szerepel:

  • a zenei export fellendítése
  • a koncerbelépők áfájának csökkentése
  • a TAO pénzek finomhangolása és képviselet a téma irányában
  • az állami hangszervásárlás
  • az iskolai zeneoktatás fellendítése
  • a filmiparral való szoros együttműködés
  • a rádiós piacon való aktívabb jelenlét kialakítása

A rendes tagok tagdíjat fizetnek, szavazhatnak és beleszólhatnak a döntésekbe – pl. jogi személyek, azaz például cégek lehetnek. A pártoló tagoknak nem kell jogdíjat fizetni, így nem is szavazhatnak, viszont minden másban részt vehetnek, így például – az egyik legfontosabbat – szakmai munkát is végeznek.

Ma megállapodás született a szaoksztályokról, valamint arról, hogy ezek a kisebb “részlegek” önálló találkozókat is szerveznek majd és így igyekeznek még gyümölcsözőbb lépéseket tenni a közös cél érdekében. Ezt a munkát egy-egy elnökségi tag képviseletével, az ő bevonásával teszik majd, levelezőlista, közös Facebook csoport és egyéb kommunikációs platformok használatával.

Felszólalt rendezvényen az EMMI képviseletében Tardi Anna, valamint Bajnai Zsolt, aki – többek között – a Hangfoglaló Program vezetését látja el, valamint Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió képviseletében. A zenész elmondta, hogy örömmel támogatja a szövetséget, amennyiben az valóban hasznos és célt érő munkát tud végezni, a zenészekre és az előadókra is koncentrálva, nem elveszve az adminisztrációs munkákban. Bízik abban, hogy ez a szövetség végre egy olyan szervezetté tud válni a magyar zeneipar számára, amilyenre az előző – általa is megélt és megtapasztalt – rendszerben nem volt lehetősége Magyarországon a ZENÉNEK és az abban vagy azért dolgozó embereknek.