Magyar zeneszerző műhely készítette egy nemzetközi gyerekcsatorna zenei arculatát

A Sound Tailors média-zeneszerzésre szakosodott műhelyt 2017-ben alapította Kozma Kata, Alpár Balázs és Sebestyén Áron; bázisuk a Pannónia Filmstúdióban van. Az AMC Networks médiacég birtokában lévő, óvodásoknak szóló JimJam tévécsatorna zenei arculatának elkészítésére egy nemzetközi tenderen nyerték a megbízást; öt ország kilenc kreatív ügynöksége közül választották őket. A több mint száz országban (köztük Magyarországon) is nézhető csatorna teljes arculata megújult augusztus 1-én; az új logót és karaktereket a német Wiedemann Lampe kreatív ügynökség alkotta meg.

A munkáról szóló sajtóanyagban a Sound Tailor tagjai ezt mesélik a munkáról: “Egy televíziós csatorna esetében a zene koncepciózus felépítése felerősíti a képi megjelenést és egy-egy jelenet vagy logó animáció játékosságát. Az első lépés az volt, hogy létrehoztunk egy jól felismerhető és játékosan énekelhető “jingle” dallamot, amit Kata elváltoztatott gyerekhangon énekelt. Ezt a dallamot rögzítettük, és pár kreatív megoldással átalakítottuk.

Az így kapott arculati elemeket a kisebb szünetközi videóknál Áron és Balázs felhasználta a hangszereléshez. Sokszor hangszeresen, néhol énekhanggal hoztuk vissza a fő dallamot, így kialakítva a csatorna arculatának egységességét. A hangszereléseknél az adott szituációnak megfelelő stílusban szólalnak meg az arculat témái. A bumperek (kisebb reklámközi animációk) gyártásánál szerettünk volna elrugaszkodni a fő témától, és csak asszociatívan utalni rá egy-egy hanggal vagy hangszínnel. Ezek a három másodperces, kis szünetközi zenék egyedire és kreatívra sikerültek, így arról is gondoskodtunk, hogy ne váljanak unalmassá a naponta akár 150-200-szor elhangzó zenei elemek.”

A Sound Tailor tagjait blogunk rendszeres olvasói jól ismerhetik. Kozma Katát bemutattuk, amikor Artisjus Junior-díjat kapott; itt mesélt nekünk Desmond Child nashville-i dalszerző táboráról, itt pedig Dina Mystrisszel közös beszélgetése látható a Dalszerző Expón “a közös alkotás erejéről”. Sebestyén Áron szintén Artisjus Junior-díjas, ez alkalomból itt mutattuk be; ő is beszélt nekünk az említett nashville-i táborban. Alpár Balázs az alkalmazott zenéről a Dalszerző Expón tartott előadását itt lehet megnézniebben a cikkünkben pedig a film- és videojáték-zene világának új fejleményeit mutatta be olvasóinknak.

A Sound Tailors honlapján angol és magyar nyelven mutatkoznak be. A név arra utal, hogy a zene a megrendelő “igényeire van szabva”; a munkamenetet is részletesen bemutatják, hangsúlyozva a munkamegosztásból eredő gyorsaságot, és azt, hogy komoly tapasztalattal a hátuk mögött “a rendezői utasításokat – legyenek azok akár egyszerű “konyhanyelven” megfogalmazva – jelentős rutinnal vagyunk képesek a zene nyelvére lefordítani, és hangzó formában megvalósítani.” Az Inspirációk menüpontban több műfajban hallhatók alkotásaik, amiket a megrendelő igényei szerint tovább tudnak alakítani, vagyis a stock zenéknél jóval rugalmasabb ez a módszer. Facebook oldalukona tagok más munkáit is megmutatják: több magyar reklám mellett például Sebestyén Áron egy egyiptomi hirdetéshez készült zenéjét is.

Az eredeti Dal+Szerző cikket ide kattintva találjátok.