Megújuló zene – A fenntarthatóság jegyében született műveket mutat be az UMZE Kamaraegyüttes Budapesten


A Renewable Music (Megújuló zene) elnevezésű projekt keretében a fenntarthatóság jegyében született műveket ad elő az UMZE Kamaraegyüttes augusztus 2-án a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán.

A tavaly márciusban útjára indult Renewable Music – V4 Composers for Sustainability (Megújuló zene – V4-zeneszerzők a fenntarthatóságért) elnevezésű projekt elsődleges célja, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait beépítve új lendületet adjon a pandémia által sújtott nemzetközi zenei életnek.

A projekt keretében négy új zenemű született, amelyekben a hagyományos hangszerek és a modern audiovizuális technikák mellett szokatlan, újrahasznált vagy újrahasznosított anyagból készült instrumentumokat is szerepeltetnek.

A visegrádi négyek országait egy-egy zeneszerző, együttes és koncerthelyszín képviseli a projektben: a magyar Balogh Máté, a cseh Samuel Hvozdík, a lengyel Katarzyna Krewinska és a cseh Ian Mikyska kompozícióját Prágában a BERG Orchestra, Varsóban a Hashtag Ensemble, Budapesten az UMZE Kamaraegyüttes, Pozsonyban pedig az EnsembleSpectrum szólaltatja meg.

A koncepció része, hogy a hangversenyeket szabadtéren, zöldterülettel körülvéve rendezik meg, így a koncertsorozat budapesti állomásának a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada ad otthont a Városligetben. Az este 8 órakor kezdődő hangversenyen Vajda Gergely vezényel.

A koncertet augusztus elsején nyilvános mesterkurzus előzi meg a Budapest Music Center Tetőtermében, ahol a szakma képviselőit és az érdeklődő közönséget egyaránt várják: a kurzus során a négy zeneszerző a koncerten elhangzó műveken dolgozik az UMZE Kamaraegyüttessel. 

A belépés mindkét eseményre díjtalan.

Az UMZE Kamaraegyüttes alapításától fogva a kortárs klasszikus zenére specializálódott, hogy a Bartók Béla és Kodály Zoltán által 1911-ben alapított Új Magyar Zene Egyesülete szellemi örököseként mutassa be magyar és külföldi szerzők műveit úgy Magyarországon, mint Európa-szerte.

Facebook-esemény itt.

Fotó: Magyar Zene Háza