Non-disparagement agreement – avagy ne kritizáld a Youtube-ot!

A dalszerzo.hu itt olvasható írásában találtunk rá arra az információra, hogy a Youtube magas, promóciós költségvetést biztosított néhány kiválasztott zenésznek, s a szerződésben szerepelt egy olyan pont is, hogy ennek “ellenétételezéseként” nem kritizálhatják nyilvánosan a videómegosztó platformot.

Az amerikai jogban és főként az üzleti világban elfogadott, s a címben is szereplő fogalom eddig nem igazán érintette a zeneipart és annak szereplői nem is foglalkoztak vele, most azonban úgy látszik, hogy kezd hozzánk is begyűrűzni és hamarosan az előfizetéses csatornák nem zenei tartalmakat alkotó tulajdonosait is érinti majd.

Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az elmúlt években arról szóltak a hírek – így többek között a 2017-es Music Hungary konferencián is többször elhangzott a konferencia-beszélgetések során -, hogy fehéredik a hazai zeneipar, akkor egyrészt érthető koncepció lenne, hogy szerződésbe foglaljuk, hogy “ne bántsd, aki kenyeret ad neked”, hiszen azért itthon is van pár zenész, aki jelentős haszonra tud szert tenni a Youtube nézettségéből, másrészt azonban mindez megkérdőjelezi a véleménynyilvánítási-szabadság jogát. Miért ne mondhatná el egy előadó nyilvánosan, hogy mit gondolo bizonyos platformokról és hová fejlődhet mindez, ha egyre többen elfogadják ezeket a feltételeket, s tovább növelik ezzel a Youtube már amúgy is gyakorlatilag egyeduralkodói státuszát a videómegosztók piacán?

Számos újítás várható még idén a Youtube részéről, így például az ingyenes stream szolgáltatás, a Remix, valamint az a tény, hogy egyes előadók esetében összevonják az adott előadó hivatalos, Vevo és rajongói csatornáit is, s az összevont felület megnyeri majd az összes addigi platform feliratkozóit. Erről természetesen a részletek nyilvánosságra hozatala után mi is igyekszünk majd beszámolni.