Rekordkísérlet: soha ennyi magyar dalszerző nem írt még közösen dalt

37 ismert magyar dalszerző (köztük Müller Péter Sziámi, Sebestyén Áron, Bródy János, Bérczesi Róbert, Delov Jávor, Deva, Gerendás Dániel, Hien, Jónás Vera, Kozma Kata, Pajor Tamás, Sena, Tariska Szabolcs, Tarján Zsófia) fogott össze az Artisjus felkérésére, hogy az eddig jegyzett legnagyobb hazai kollaborációban írjanak dalt az október 8-i Dalszerzők Napjára.

A dal összeköt – hamarosan itt a Dalszerzők Napja

Az idei Dalszerzők Napja arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalmi megosztottság egyre égetőbb probléma, de dönthetünk úgy, hogy saját környezetünkben tudatosan dolgozunk ellene.

A kezdeményezés ebben szeretne példát mutatni: a különbségek helyett figyeljünk arra, ami közös bennünk – például „közös dalainkra”, ahogy azt Bródy János már évtizedekkel ezelőtt megírta Mindannyian mások vagyunk című dalában. A közelgő Dalszerzők napja alkalmából az Artisjus 37 dalszerzőt kért fel, hogy az eddig jegyzett legnagyobb hazai szerzői kollaboráció keretében közösen írjanak meg egy új dalt. Nem csupán rekordkísérletről van szó, az Artisjus az idei Dalszerzők napján rá szeretne mutatni: 

a dalok nem csak szórakoztatnak vagy kikapcsolnak, számtalan módon össze is kötnek minket, hallgatóként kedvenc dalainkon keresztül, szerzőként pedig a közös alkotás által.

Az Artisjusnál egészen 1965-ig visszamenőleg elérhető a hazai könnyű- és komolyzenei művek nyilvántartása. Az elmúlt fél évszázadban született művek közül a legtöbb szerzővel a Tarolnak az emszík című Animal Cannibals dal bír 2018-ból, ami 36 dalszerző munkája.  Második a 2013-as Hip Hop Hatalom a Hősök Raprezent előadásában, 23 szerzővel, míg harmadik a Rapcirkusz a Rapcirkusz Allstars-tól 21 dalszerzővel 2021-ből. A jelenlegi, 36 szerzős rekordot kísérli megdönteni az Artisjus kezdeményezése, ahol a 37 fős kollaborációban 22 zeneszerző és 15 dalszövegíró dolgozik együtt. 

A dalszövegírói munkafolyamatokat Müller Péter Sziámi, a zeneszerzői csapat alkotói munkáját pedig Sebestyén Áron fogja össze. Az új dal és a hozzá készülő videóklip a Dalszerzők Napja hetében jelenik meg.

Zeneszerzők

Delov Jávor, Dorozsmai Gergő, Füstös Bálint, Gerendás Dániel, Hangácsi Márton, Heilig Tamás, Hien Nguyen, Iván Alexandra, Johnny K. Palmer, Jónás Vera, Kádár-Szabó Bence, Kozma Kata, Sebestyén Áron, Sena Dagadu, Szebényi Dániel, Szécsi Böbe, Szeder Krisztina, Szigeti Zsófia „Solére”, Takács Dorina „Deva”, Tarján Zsófia, Vavra Bence, Zentai Márk.

Dalszövegírók

Bárdos Deák Ágnes, Bérczesi Róbert, Bródy János, Dorogi Péter, Egressy Zoltán, Karáth Anita, Kovács Antal, Lombos Marci, Major Eszter, Müller Péter Sziámi, Pajor Tamás, Szabó Ágnes, Tariska Szabolcs, Torma Gábor „Frenk”, Farkas Krisztina „Volkova”.

A Dalszerzők Napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és alkotókra. Október 8-án, a Dalszerzők Napján évente egyszer megünnepeljük a magyar zenei szerzőket, akiknek kedvenc dalainkat és zeneműveinket köszönhetjük.

Fotók: Artisjus hivatalos