Rendhagyó könyv készült a Fishingon Orfűről, Beck Zoltán tollából

Rendkívüli kiadvánnyal ünnepli első 15 évét az egyik legnépszerűbb magyar könnyűzenei fesztivál. Több, mint 200 oldalon át merülhetünk el a Fishing-életérzésben, több, mint 100 fotó kíséretében. A szerző Beck Zoltán, a 30Y zenésze. A kiadványt az előrendelők karácsonyra már kézben is tarthatják.

El lehet mondani egy könnyűzenei fesztivál történetét úgy, hogy az évek és a történések alakulását ne csak értse, de át is érezze az olvasó? Hogy bevonódhasson a múltba, beláthasson a színfalak mögé, részese lehessen a történetnek? A Fishing on Orfű – A könyv alkotói azt állítják: igen. Az előrendelés már el is indult!

Miért?

„Méltó módon akartuk megörökíteni a Fishing első 15 évét. Rengeteg archivált anyagunk gyűlt össze és szerettük volna egy gyönyörű kiadvánnyal megörvendeztetni a közönségünket. És persze jóleső volt a könyv kapcsán visszatekintenünk a múltunkra, pláne, hogy nem szokványos történetnek gondoljuk a Fishingét, szóval az is cél volt, hogy az eddigi elszórt nyilatkozatok és sztorizások után végre minden egy helyen gyűljön össze” – mondta el Egyedi Péter, a Fishing kommunikációs vezetője, a könyv szerkesztője.

A szerző

Beck Zoltán eddig is publikált már irodalmi és tudományos folyóiratokban, kötetekben, a Fishing on Orfű – A könyv az első nagyobb ívű popkulturális írása. „Rövid gondolkodás után egyértelmű volt, hogy Zolit kérjük fel szerzőnek. Szeretjük írói munkásságát, a személyes viszonyaink miatt pedig nem csak azt tudtuk, hogy mindent elmesélhetünk neki, de azt is, hogy tökéletesen meg is ért majd bennünket. Az első perctől tudtam, hogy különleges könyv születik majd és ebben Zolié a legnagyobb érdem.” – mondta el Egyedi.

Küllem

Az alkotók nagyformátumú, keményfedeles kiadványt álmodtak meg, amely méltó a fesztivál gazdag múltjához. A könyv mérete és súlya is tekintélyes: a 24×31 cm-es kötet 2,6 kilót nyom.

Tartalom

VERSE

A Fishing története különleges – nem is lett volna ildomos szokványos módon elmesélni. Beck Zoltán számos interjú és beszélgetés feldolgozása után az alkotókon és történeteiken keresztül mutatja be a fesztivált, hiszen „ezt a valóságot ők nem a maguk, hanem mások számára teremtették, és azt elnevezték Fishing on Orfűnek.” – írja a kötetben. Ezt a történetet az első blokk, a meglepően őszinte, a nehézségeket is bátran taglaló, a pátoszt és a giccset pedig kifejezetten kerülő VERSE foglalja magába.

BRIDGE & CHORUS

A második részben 10 páros írás kapott helyet. A BRIDGE Beck tárcanovelláit tartalmazza, amiket a Fishing archívumának 1-1 fotója ihletett. A szereplőkön és történeteiken keresztül újra kapcsolódhatunk a Fishing világának számos dimenziójához, kötődjön az a sorbanálláshoz, a sátorveréshez, fröccstúrához, a szerelemhez vagy akár a magányhoz. A CHORUS-ban ezután a képen szereplők igazi történeteit olvashatjuk, hiszen a fesztivál felkutatta őket, a szerző pedig megírta a velük készített beszélgetéseket, levélváltásokat. A rendkívüli formátum érdekes párhuzamokat vagy éppen ellentéteket mutat be ezzel a különös, kettős narratívával.

RENGETEG FOTÓ

A kiadványban több, mint 100 fotó kapott helyet, amelyek közül jópárat eddig még sehol sem láthatott a nagyérdemű, hiszen azok személyes archívumokban vagy elfeledett háttértárolókon pihentek. A privát képeken túl a könyv képanyagát az alkotók 13 fotóstól válogatták, 2008-tól egészen 2023-ig.

KÁRTYAJÁTÉK

A Fishing on Orfű-könyvbe egy szórakoztató, egyben agymozgató könnyűzenei kártyajáték is bekerült, amelyet Ruff János pécsi matematikus alkotott. A játék során könnyűzenei tudásunkat és megfigyelőképességünket is próbára tehetjük – a Fishing emblematikus fellépői és az ő dalaik segítségével.

Karácsonyig kézben

A limitált kiadvány 2000 példányát kizárólag előrendelés során lehet megvásárolni a fesztivál webshopjában, a Fishing-könyv nem kerül boltokba. Az előrendelők a könyvet karácsonyra már kézben is tarthatják.

Fotók: Fishing On Orfű