Rendhagyó nőnapi köszöntő: éljenek a zeneiparban alkotó nők!

A nemek közötti egyenlőtlenség a globális zenei világ egyik nagy kihívása, így női esélyegyenlőségért küzd az Artisjust is a tagjai között tudó európai jogkezelők egyesületének Women@CISAC elnevezésű programja is. A hazai dalszerzők csupán 20 százaléka nő, ám ezzel aránnyal Magyarország a női dalszerzők arányát tekintve felzárkózott az európai átlaghoz.

Az Artisjushoz 2018-ban regisztrált női alkotók 43 százaléka kimondottan dalszövegíró. Egyharmaduk zenét is ír a szövegek mellett, míg másik egyharmaduk kizárólag zeneszerző. A tavaly született új magyar zeneszámok 16 százalékának volt női alkotója (is), az általuk írt zenék 30 százaléka pop dal. Emellett több száz rock/metál számot is bejegyeztek, és az alternatív, a klasszikus, instrumentális és az electro/dance stílusokban is aktívak voltak.
A női alkotók szerepének erősödése a szakmai elismerésekben is tetten érhető. A legjobb zeneszerzőknek és szövegíróknak járó Artisjus-díjak kiválasztottjai között is egyre gyakrabban találhatunk hölgyeket.

A díjazottakról és a témáról továbbiakat az Artisjus honlapján olvashatsz.