Szakos Krisztián: “A mai zenékben nem változnak az akkordmenetek” | DEX2018 #VIDEO

Szakos Krisztián a slágerkészítésről tartott workshopot a Dalszerző Expón, ahol Rúzsa Magdolna Érj hozzám című dalát vette nagyító alá. Szerzői döntések, technikai megvalósítások és kreatív javaslatok egy zenei producer szemével.

A zenei producer munkája az, hogy a hozott anyagból a lehető legjobb dalt készítse el a lehető legjobb minőségben. Meghatározza a felvételre szánt dal műfaját, hangulatát, hangzását. Az Érj hozzám című dalt Madarász Gábor és Rúzsa Magdolna szerezte, Szakos Krisztián pedig egy későbbi fázisban, zenei producerként szállt be az alkotói folyamatba. Céljuk egy rádióbarát sláger elkészítése volt.

Hogyan alakítsunk egy dalt rádiós slágerré?

“Hogy a művészetünket széles közönség elé tárhassuk, be kell tartanunk szabályokat” – mondta Szakos Krisztián a rádiós slágerek elkészítéséhez szükséges attitűdről. Mik a mai trendek?

  1. A mai zenében nem változtak az akkordmenetek, csak a kíséret és az énektémák. A zenei köntös végig ugyanaz.
  2. Nincs intró, a dal elején rögtön kezd az ének. Az ilyen dalokat sokszor Spotify-zenének is nevezik, ugyanis a hallgatók figyelmét az online térben az első másodpercekben kell megragadni, így nincs idő zenei bevezetőkre.
  3. A mai popzenébe visszatértek a zenei részek, azonban nem szólók, hanem néhány hangból, kérdés-válaszból álló zenei motívumok formájában, amelyeket hooknak (horognak) hívunk.
  4. A popzenében régi szabály, hogy a zenei részek között váltások, hangulatmódosítások kellenek, mert ami egyféle, azt hamar megunja a fül.
  5. Fontosak a kiállások – ha nagyot akarunk “csapatni” a refrénben, jó ötlet a refrén előtti zenei rész utolsó ütemét ritkítani.
  6. Gondolkodjunk a rádiós zenei szerkesztő fejével. A negyedik percnél kezdődő ötletünket már senki nem fogja meghallgatni, célszerű rövidíteni a dalt. “Hiszek abban, hogyha rövidebb egy dal, akkor az hiányérzetet kelt és többször meghallgatják” – tette hozzá Szakos Krisztián.

További tippeket találsz a videóban:

A dal hangszerelését egy kompozíciós fázis előzi meg. A producernek meg kell győződnie arról, hogy egy tábortüzes estén, egy szál gitárral is működik-e a dal, rendben van-e dalszöveg és a prozódia. Érdemes előre lemodellezni, hogy hová szánjuk a dal szerkezetében a fordulatokat. “Hangulatokból és hatásokból kell építkezni, hogy ne vesszünk el a technikai erdőben. Ezt követően jöhet a dal felöltöztetése”– tanácsolta Szakos Krisztián.

Az első Dalszerző Expóról készült felvételeket az Artisjus Youtube csatornáján tesszük közzé.