Szikora Róbert és a 40 éves R-Go koncertjén jártunk a Balatonnál

A ZamJam több mint zenei esemény: Zamárdi új butikfesztiválja komplex élményt kínál.

 

 

A frappánsan ZamJam névre keresztelt esemény első napja a Balaton fesztivál-fővárosban, hangulatos és könnyen megközelíthető helyszínen került megrendezésre.

Szuperjó helyszín, remek megközelítéssel

A vonattal is jól megközelíthető helyszín egyébként nem túl nagy, de nem is tervezték több tízezres tömegre a programokat és jól is volt ez így. Ettől vált családiassá a fesztivál és megvalósította azt a jelleget, amelyet a misszióba is megfogalmaztak a szervezők: 

butikfesztivál irodalommal, filmmel, gasztronómiával és füstös jazz-hangulattal, a napsütéstől, majd az esti fényektől ragyogó balatoni helyszínen.

Követve a parti sétány vonalvezetését egyszerűen eljutottunk a beengedéshez, ahol ugyan volt némi fennakadás, de ez csupán abból fakadt, hogy Szikora Róbert fellépése előtt hirtelen akkor tömeg szeretett volna egyszerre bejutni a helyszínre, hogy nehézkesebb volt kezelni őket a vártnál. 

Ennek ellenére aránylag egyszerű volt a bejutás

A szervezők arra is figyeltek, hogy az eredetileg 19:45-re meghirdetett R-Go koncertet 20:00-ra tették. Így tehát senki nem maradt le az utánozhatatlan dzsungelhangulatról. 

Kulturált és kifejezetten komplex kulturális eseményt sikerült Zamárdiba varázsolni. Július utolsó napjaiban igazi funky-soul-jazz -paradicsommá válik a Balaton partja, hiszen az esemény még ma és holnap, azaz 28-29-én is tart. 

Ilyen helyszín gasztro és vizesblokk szempontból: kiváló adottságok Zamárdiban

A helyszínen egyébként egészen családias, könnyed hangulat uralkodott. A ZamJam készült kiállítással, amelyen az egyik főszervező, Lobenwein Norbert fotóit lehetett megtekinteni, de volt fotózkodós szívecske-keret és retró barkasz is, amelyben a készséges crew állt a rendelkezésünkre, ha segítségre volt szükségünk.

Ételben, italban, tehát az esemény gasztronómiai vonalában sem lehet hiány és talán attól eltekintve, hogy a fesztivál méretei ellenére nagyon sokat kell várni a kiszolgálásra, nem lehetett panasz a fogyasztás minőségére sem. 

Az első napon tehát az R-Go lépett színpadra

A zenekar idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját, a csikidám királya, Szikora Róbert pedig az elmaradhatatlan kalapjában is gidái társaságában színpadra is lépett, s közel másfél órás show-t adott.

Az este hazai sztárja, Szikora Róbert

Az R-Go énekese Isten hozott mindenkit felkiáltással köszöntötte a közönséget, majd következtek is sorban a zenekar legnagyobb slágerei: Bombázó, Szerelmes vagyok, Tavaszi bezsongás, és persze a Ballag a katona, a Mindig nyár 75 is szerepelt a repertorában.

Egy-két pohár balatoni borból készült frissítő fröccs és máris ezerszeresen átérzem, amit Szikora Róbert énekel: Szerelmes vagyok! 

Az Úristen és a Valmar miatt érkezőket leszámítva a korosztály igen vegyes skálán mozgott

Nem maradhatott el az idei év egyik legnagyobb hazai zenei sikere, a Valmarral közös Úristen, amelyben természetesen a fiatal popzenekar is közreműködött. Feltételezem, hogy emiatt is láttam olyan sok fiatal lányt a koncert előtt kissé tanácstalanul sétálgatni a helyszínen. Ezt a dalt és a Valmart várták. És ez teljesen rendben is van így.

A Kool & The Gang pici csúszással érkezett és fergeteges hangulatot varázsolt

A vélhetően némi technikai problémával induló koncert azonban mindenkit kárpótolt. Világhírű amerikai formációról beszélünk, akik több mint hetvenmillió lemezt adtak el pályafutásuk során és olyan filmeknek kölcsönöztek betétdalokat, mint a Rocky vagy a Doktor Szöszi. Ezt a fellépés kezdetén a háttérvetítésben plakátok formájában be is mutatták. Ezt leszámítva egyébként nem bonyolították túl a vizuált, akár egy minimál elektro koncerten is lehettünk volna, ha csak a vetítést tekintjük. De el is tekinthetünk mindettől, hiszen 

a hangsúly a parádés zenélésén és a népszerű slágereken volt. A tökéletes funky-fíling mellett az R&B, a diszkó és a soul is masszív eleme a csapat repertoárjának.

Nem kétséges, hogy mindenki érezte a lábában azt a bizonyos Jungle Boogie-t. Hiszen amerre a szem ellátott, tényleg mindenki táncolt.

Ki ne emlékezne a Cherish vagy a Jungle Boogie vagy a Celebration című dalra?

Ez utóbbi nóta hozta meg számukra világhírnevet, ugyanakkor az egyik legnagyobb siker kétségtelenül a Johanna volt a zamárdi színpadon. A picit több mint egy tucatnyi dalból álló setlist közben, körbenézve a közönség soraiban látható volt, hogy itt már jócskán feljebb kúszott a korosztály életkora: bőven a negyven feletti életkorúak voltak jelen, de ez semmit sem von le az este értékéből. Pláne a hangulatból! Olyan dalok csendültek fel, mint a Funky Stuff vagy a Too Hot. 

Csoda, hogy több pontját is körbejárva a koncertnek mindenhol, de tényleg mindenhol táncoltak az emberek? 

A hibátlan muzsikálás, a meleg nyári este, a filmekből is híressé vált Kool and the Gang dalok és a kulturált közeg – amely manapság már nem feltétlenül a fesztiválok sajátja – jóleső érzéssel töltött el és úgy távoztam a helyszínről, hogy erre az eseményre máskor is ellátogatok majd. 

Éjszaka fürödni a hűsítő Balatonban? Naná!

Családias közeg, könnyed hangulat, tiszta vizesblokkok, és kulturális sokszínűség minden mennyiségben a ZamJam-on. A szervező célja az volt, hogy igazi butikfesztivált varázsoljanak a Balaton egyik legnagyob fesztiválközpontjába. Itt gyerekek, idősek, családok és szerelmespárok is jól érzik magukat, és mindenki megtalálja a számára megfelelő programot legyen az irodalom, film, zene vagy kiállítás.

Token a repohárhoz és fesztiválárak a pultnál

A ZamJam is kézpénzmentes fesztivál. Erre készüljetek. Valamint repoharakat használnak, amelyhez tokent kell váltani ezért ha már rendelkezel ilyennel, vidd magaddal, hogy ne kelljen újat venni. Ezzel pedig nem csak a pénztárcádat, de a környezetet is kíméled.

Nyitókép: ZamJam hivatalos