Szikra-díj 2019

Mások mellett a The Sign együttesnek, Fóris Ritának, a Magidomnak és Kübler Dánielnek ítélték oda idén a Szikra-díjat, míg Győri János Sámuel életműdíjban részesült. A keresztény könnyűzenei elismeréseket pénteken adták át a Várkert Bazárban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a gálán kiemelte: ez az esemény nemcsak bemutatja a keresztény könnyűzene legjavát, hanem bátorítja is annak művelőit. Hozzátette, hogy a keresztény könnyűzene Magyarországon a közösségek megerősítésében az egyik legtöbbet teszi azért, hogy a magyar emberek boldogabbak legyenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a következő években sok irányból fogja támogatni a keresztény könnyűzene művelőit és alkotóit, köztük a kezdő és profi zenekarokat.

“Európát a sokféle nyelv, kultúra, irodalom, népmesekincs és konyha jellemzi, de mindennek gyökere a kereszténység. Az európai nemzeteket sokszínűvé teszi, ami a nemzeti mivoltból származik, egységessé viszont az, ami a közös kereszténységből, ezért fontos ennek megélése” -fogalmazott Rétvári Bence

Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője azt hangsúlyozta: a magyar állam számára fontos, hogy létezzen a keresztény könnyűzene, ezért pluszforrást biztosít a fejlődéshez, amely által az egész zenei szakma is gazdagodik.

Nyolcan vehettek át elismeréseket a keresztény könnyűzene ünnepén, a Szikra Gálán. A 2019-es Szikra-díjat öt kategóriában adták át, emellett egy közönségdíjat, egy életműdíjat és egy különdíjat is odaítélt a szakmai zsűri, amely az alábbi szakemberekből állt:

  • Bolyki György zenész, producer, a Szikra Projekt vezetője
  • Gável Gellért író, dalszerző, gitárművész, Madarász Isti filmrendező, forgatókönyvíró
  • Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude frontembere
  • Horváth Gergely, a zsűri elnöke, rádiós műsorvezető, író és az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Kollégiumának tagja

Keresztény dalok (318 db) a Zeneszöveg.hu oldalról

Keresztény ifjúsági dalok (80 db) szintén ugyanitt


A harmadik alkalommal meghirdetett seregszemlén a mintegy száz nevezésből tizenöt produkció jutott a döntőbe, közülük választotta ki a szakmai zsűri az adott kategória végső győztesét. A legjobb dal a The Sign Tékozló című felvétele, a legjobb dicsőítő dal Fóris Rita Hozzád jövök című dala, a legjobb előadás a Magidom és a Királydráma lett, a legjobb dalszövegért járó elismerést Kübler Dániel kapta a Nem véletlen című szerzeményért. A legjobb videoklip kategória győztese Pátkai Benjamin és Petrőcz Raffael lett a Hidden Kingdom Idő című dalának kisfilmjéért. A zsűri idén az életműdíjat Győri János Sámuel evangélikus lelkésznek ítélte oda eddigi munkásságáért. A közönségdíjat a beérkezett szavazatok alapján a Keresztkérdés zenekar vehette át a Száraz lábbal című felvételért. A szakmai zsűri egy különdíjat is átadott, ezt a FOURisFive nevű formáció kapta.

A Várkert Bazárban tartott ünnepélyes gálán fellépett Caramel, Mező Misi, a Bolyki Balázs és Bolyki Soul & Gospel Kórus, Anima Soni, a Gável testvérek és a Pünkösdi Zenei Misszió.

A Szikra-díjat eddig két alkalommal, 2016-ban és 2018-ban ítélték oda a legkiemelkedőbb keresztény könnyűzenészeket díjazva. Szikra-díjjal büszkélkedhet többek között Pajor Tamás, Oláh Gergő, Havas Lajos-Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna-Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszió, Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) és a Keresztkérdés zenekar.

A legnívósabb keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára és szakmai partnerségével jött létre. A Szikra-díj célja a keresztény zene hazai tehetségeinek elismerése, a zenészek szakmai fejlődésének elősegítése és új alkotások inspirálása.