Tizenegy ország előadásai a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón

Tizennyolc produkció érkezik tizenegy országból a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, amelyet április 6. és 28. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban.

– MITEM és a nagyszabású színházi olimpia új fejezetet nyitott a kulturális diplomácia területén is. A találkozó immár a második évtizedébe lépve tesz tanúságot az összetartozás, a kölcsönös tisztelet, az érdeklődés, a sokszínűség gazdagító ereje és a művészet egyetemessége mellett – mondta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

– A MITEM Magyarország jó hírét, művészeti, szervezési, szakmai kompetenciáját hirdeti az egész világban, emellett “nemzetközi léptékű közösségformáló platform, szakmai szellemi műhely, találkozás, párbeszéd és közös gondolkodás jelenről, jövőről, művészetről és kultúráról” – fogalmazott az államtitkár.

A MITEM a kulturális diplomáciánk egyik sarokköve, az idei találkozó különlegességét a magyar-török kulturális évad adja.

– A közös kulturális évadhoz csatlakozva a MITEM-re két török előadás érkezik. Április 18-án az Isztambuli Városi Színház előadásában a Háború és béke színpadi adaptációja, valamint április 20-án a Kemal Tahir műve alapján készült Államanya című előadás látható. A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, a Körhinta című darabot május 22-én és 23-án mutatják be az Antalya Nemzetközi Színházi Fesztiválon – tette hozzá  Hoppál Péter, a magyar-török kulturális évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

– A színházi olimpia sikere visszaigazolást, megerősítést adott számukra abban, hogy a kultúra az az eszköz, amely bármilyen konfliktus fölé hidakat tud építeni. A MITEM a világ egyik legszabadabb színházi fesztiválja, ahol nincsenek kötelező témák, mindenki szabadon fogalmazhat, mondhatja el véleményét. Csak a művészi színvonal számít – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

– A fesztiválra a világ legjobb színházai jelentkeznek. Ott vagyunk Európa legfontosabb színházi találkozóinak térképén – tette hozzá Vidnyánszky.

A találkozót Diana Dobreva bolgár rendező Odüsszeusz című előadása nyitja.

– A színház az a hely, amely megvédi az emberiség érzelmi emlékezetét. “Éppen ebben az érzelmi emlékezetben bújik meg az a remény, hogy meg tudunk menekülni a gonosz elől. A színház a találkozások és az együttműködés helyszíne, és azáltal, hogy utazik, mindig újjászületik, ezt várja a fesztiválon saját előadásától is – emelte ki Diana Dobreva.

– Fotókiállítás, szakmai események, beszélgetések is gazdagítják a programot. Számos visszatérő alkotó vesz részt a fesztiválon, az előadások témáit az emberiség nagy sorsfordító pillanatai adják – tette hozzá Kulcsár Edit Ágota, a MITEM főszervezője.

A MITEM-en lesz a világpremierje Alessandro Serra olasz rendező Tragédia – Oidipusz éneke című előadásának, és Jan Fabre belga művész nyolcórás, Mítikasz-csúcs (az Olümposz tetején) című produkciója is látható.

Tragédia – Oidipusz éneke
Fotó: Hanna Auer

Theodórosz Terzopulosz Beckett Godot-ra várva című darabjával érkezik, tanítványa, Szavvasz Sztrumposz görög társulata pedig Csehov Sirály című drámáját mutatja be. A programban helyet kapott a litván Rimas Tuminas Tel-Avivi Anna Karenina-rendezése is.

Tata Tavdishvili és Tato Geliashvili rendezésében Az ember tragédiáját kortárstánc-produkcióként láthatja közönség. Avtandil Varszimasvili rendező a Tbiliszi Színházi Központ & Liberty Színház A lovakat lelövik, ugye? című produkcióját hozza a Budapestre.

    A Kassai Állami Színház az Anne Frank naplója című modern táncelőadással érkezik. A Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Drámaszínház pedig névadója egyik műve alapján készült darabbal, a Kitagadottakkal érkezik a MITEM-re.

Fotók: Nemzeti Színház