TUDÓSÍTÁS: Kardos-Horváth János portrébeszélgetés az A38-on

Barta Dóra & Badora Társulat x Maluridé x Hajógyár

Lendületesen vágtunk bele az áprilisba, hiszen a hónap első Hajógyár x A38 eseményén újra tánccal és élőzenével készültek a szervezők. Így az sem volt kétséges, hogy a moderátor-műsorvezető a kedves és tehetséges táncművész, Grecsó Zoltán lesz.

Vendégei között megérkezett a fedélzetre, Kardos-Horváth János, a Kaukázus ikonikus frontembere, de a Badora Társulat táncosai és a Maluridé szórakoztatta a közönséget.

Kardos-Horváth János nevével olyan dalok fonódtak az elmúlt évtizedekben a hazai underground szcénában, mint a Szalai Éva vagy a Teszkó.

A Kaukázus dalszövegeit itt találod.

Kardos-Horváth Jánosnak nem csak a dalai váltak ikonikussá a hazai zenei kultúrában, hanem a művész személye is. Bár sokak számára úgy tűnt, hogy a Kaukázus zenekar évekkel ezelőtt végleg lehúzta a rolót, visszatértek, és továbbra is sikeresek.

Kardos-Horváth János adatlapját itt találod.

Janó korántsem tétlenkedett az elmúlt években – még ha olykor úgy is tűnt, hogy csak búvópatakként van jelen a hazai popkulturális életben – , hiszen saját neve alatt futó projektje, továbbá a Kafkaz, valamint a főzenekar (Kaukázus) mellett aktívan működtette a Hahó Együttes nevű, gyerekeket megszólító formációját. 

A gyerekeknek szóló dalokkal – melyeket gyermekei születését követően kezdett el írni – a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet, s az interaktív koncerteken is hangsúlyozza, hogy a zöld nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni. Ezzel pedig hosszútávon a család minden generációjára hatással lehetünk.

Janó egyébként is aktív természetkedvelő és környezetvédő, dalaiban rendszeresen hangsúlyozza a klímakatasztrófa visszafordíthatatlan hatásait, s azokat az apróságokat, amelyeket mi magunk is megtehetünk a hétköznapok során a bolygóért. Pirítós nevű kutyájával rendszeresen kirándul, főként az általa olyannyira kedvelt visegrádi erdős területeken, de írt már dalt a Mecsek és a Balaton szépségeiről is. Az Ez a te Magyarországod című szerzemény hivatalos Road Movie-klip is egyben.

Janó talán sokak szemében ellentmondásos személyiség, sőt: a hangjával kapcsolatban is szélsőségesek az álláspontok. Ha igaz a pletyka: vagy imádják vagy nem tudják elviselni az énekhangját. Gyanítom, hogy előbbi tábor tagjai, azaz a rajongók többen vannak. Elég csak az Egyetlen szó című szerzeményre gondolni, amely 2021-ben Az Év Dala és Az Év Dalszövege kategóriában is Petőfi Zenei Díjat nyert. 

A nóta emellett az A Dal 2021-es döntőjében az első helyig repített Janót és a Kaukázust.

Itt találod a szövegét.

Janóval beszélgetett tehát Grecsó Zoltán és azért is voltam különösen kíváncsi erre a diskurzusra, mert mindkettejük személyiségét rendkívül érdekesnek találom. Vajon mit kezd majd egymással egy szókimondó, vérbeli dalszerző-énekes és egy szerény, ám annál profibb táncművész, aki ezen az estén egyébként is tőle szokatlan, kérdezői szerepkörben létezik a színpadon?

Janó nem hazudtolta meg magát

Azzal kezdte a gondolatait, hogy tönkretesszük a világot, a környezetet, és hogy az egész világ körülöttünk vízió, s ha ezt elfogadjuk, nem kell pszichológusra költeni. Persze, mosolygott közben, de nagyon is komolyan gondolja: a környezetvédelem, a gyerekek zöldre nevelése, az egymásra való odafigyelés – de nem erőszakos formában vezethet a változáshoz.

Fontos számára a pozitivitás, de nem a hurráoptimizmus fajtája, mert az Janó szerint személyiség-torzulást eredményez. Nincs mindig jó kedve, de hisz abban, hogy tenni kell a dolgunkat és csináljuk tovább az életet.

Fontos számára az önismeret, hiszen ha ismeri önmagát, akkor tud másokhoz megfelelően viszonyulni. 

– Mindenki tükröt tart nekünk és ez nálam is működik. Sokszor voltam mélyen és nem tudtam, hogy hogyan tovább. És akkor valaki azt mondta nekem, hogy ADJÁL. Úgy adj, hogy hallgasd meg őket. Adj az idődből – és másképp viszonyulnak majd hozzád, s te is másképp érzed majd magad. Engem nem manipulálhatnak

– fogalmaz Janó.

– Van, aki a mulatós zenét nyomja, én a zöld dolgokról beszélek a dalaimon keresztül. Hadd férjen már bele az is, amit én csinálok és fogalmazok meg az alkotói folyamaton keresztül. Helytállok, amennyire lehet. Fontos, hogy az ember túl tudjon lépni és látni önmagán és én is gyakorlom, hogy egyenesen és tisztán hallassam a hangom, a gondolataim – folytatta Janó.

A Zeneszöveg.hu beszélgetések-sorozat Janóval készült részeit itt tudod megnézni.

Janó és a Prédikátor, azaz Pajor Tamás közös klipjéről – amely a Rálátás című Kaukázus-dal átdolgozása – itt írtunk részletesebben.

Ezen az estén Janó előadása alatt a Barta Dóra vezette Badora Társulat táncosai formabontó produkciójukkal kápráztatták el a jelenlévőket. A társulat mozgásvilága a klasszikus balett és a modern tánc alapjaiból építkezik, és a Katona József Nemzeti Színházzal együttműködve sokszínű repertoárt alakítottak ki.

Az esemény nyitó- és záróakkordját a Maluridé adta meg egy különleges akusztikus fellépéssel. Farkas Virág Zazie és Viszkeleti Júlia duójához 2022 tavaszán csatlakozott Hodován Milán is, így már hárman formálják a zenekar finom, visszafogott elektronikán alapuló hangzásvilágát. 

NÉZZÉTEK VISSZA TELJES ESTÉT ÉS GARANTÁLJUK, HOGY JANÓ GONDOLATAIBÓL A KÖVETKEZŐ NAPOKRA IS VISZTEK MAGATOKKAL ÚTRAVALÓT.

https://www.youtube.com/watch?v=kTCD-E1nQC8

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Az eseményről előzetesen itt írtunk beharangozót.

Fotók: Hajógyár hivatalos