A Bogányi-zongora az időntúli hangzás nyomában – koncert

Budapest, 2022. szeptember 20. Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad koncertet a XVI. Ars Sacra Fesztivál keretében a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2022. szeptember 20-án. Mellette testvére, Bogányi Bernadett fuvolaművész. MTI/Mónus Márton

Köztudott, hogy Bogányi Gergely varázsol a zongora billentyűin. A sok varázslatból vagy két évtizede egy új hangszer-született. Mi késztetett egy jelentős zongoraművészt arra, hogy ne elégedjen meg azokkal a zongorákkal, amelyeket a mai hangversenyéltben kínálnak? Mit álmodott meg és mi vált valóra? Mitől más ez a hangszer? Új fejezet a zongorakészítés évszázados történetében? Mi a Bogányi-zongora titka?

Zongora-avatás a Magyar Zene Házában

A koncerten magával a névadó művésszel, Bogányi Gergellyel beszélget a régi barát, Batta András. Kettejük párbeszédéből nem csak az új hangszer történetével ismerkedhetnek meg a hallgatók, hanem bepillantást nyerhetnek a műhely kulisszái mögé, és – nem titkolt céllal – az alkotó-előadóművész eszményei, lelki világa, szerteágazó zenei tevékenységének kevésbé ismert területei is szóba kerülnek. És persze megcsodálhatják a Bogányi-varázst Chopin, Bach, Liszt, Bartók, Schubert művein keresztül.

Reméljük, hogy a különleges zenei szeánsz végén azt mondják majd, amit Bogányi Gergely a zongora rá gyakorolt hatásáról vallott: „Egy addig soha nem tapasztalt élmény. Mintha beléptem volna egy másik világba, hihetetlen volt a hangzás gazdagsága, ereje.”

Részletek és jegyek itt.

Fotó: MTI/Mónus Márton