Indul a SlowXmas programsorozat Budapesten

Lassulj le és Töltődj fel!

Kiállítás, forró csoki, közös kézműves foglalkozás a családdal, finom bor és jó zene a barátokkal – így is telhet az advent a bevásárlóközpontokban való stresszes keresgélés helyett a SlowXmas programsorozat keretében. Ismét összegyűjtötte Budapest legnagyobb utcáinak adventi programkavalkádját a rohanás helyett a lassulást, a meghitt, közös programokat központba helyező Bevásárlóutca Menedzsment (BUM). Az ínycsiklandozó gasztro-különlegességek és lélekmelegítő kulturális programok között pedig idén is be tudjuk szerezni karácsonyi ajándékainkat az ünnepekre. 

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái.

A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 25. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. Kiállítások, koncertek, workshopok, irodalmi és gyerekprogramok várják az érdeklődőket. A programok kavalkádja pedig elérhető a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott és támogatott főszervező Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) felületén (bevasarloutca.hu/slowxmas).

Egyértelműen a kiállításoké a főszerep a SlowXmas adventi kínálatában

A műfajból pedig szinte minden utca kiveszi a részét: a képzőművészet iránt rajongók a KultUnio K11 LABOR elnevezésű kiállítóhelyén a festészet felől érkezett Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező és illusztrátor Az elveszett fagyigombóc című kiállítását kínálja, a Bartókon található K.A.S. Galériában pedig a Szántó István, a hagyományos népi tárgykultúra, illetve épített örökség sajátosságaiból kiinduló alkotásai tárulnak fel. Ugyanitt a Faur Zsófi Galéria karácsonyi kiállítása és vására keretében a galéria művészei olyan kisméretű műtárgyakat állítanak ki, amelyek különleges ajándékok lehetnek akár önmagunk, akár szeretteink számára az ünnep idején. A Bartókon található KORNÉL kínálatából jól ismert alkotókkal is találkozhatunk, beszélgethetünk egy egynapos vásáron, például lesz ékszervásár Németh Orsi és Tárnok Orsi, anya és lánya ötvösművészek közreműködésével.

A Ráday Soho 2B Galériájában Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságából nyílik tárlat. A Falk Art & Antique Street galériái sem maradhatnak ki a sorból, hiszen mintegy 30 kisebb és nagyobb üzletben válogathatunk igényes, egyedi ajándékot szeretteinknek a fa alá. Érdemes ellátogatni az aukciósházakba is, a Nagyházi Galéria hagyományosan több napos, karácsonyi árverésén például 19. és 20. századi festmények, bútorok, ezüsttárgyak, ékszerek kerülnek kalapács alá, és lesz jótékonysági aukció is. Jelentős eseménynek számít az évről-évre dinamikusan fejlődő Bodó Galéria árverése is, aukciós kiállítása december 1-14-ig várja a látogatókat. A Fashion Street sem marad ki a kiállítások sorából, december 16-tól nyílik egy érdekes naptárbemutató, amely Fashion Street Gallery-ben lesz megtekinthető. Persze érdemes addig is ellátogatni ide, hiszen gyönyörű fényeivel igazi ékköve Budapestnek, és december 6-án még a Mikulás is alászáll az utcában.

Kameraszínház Egyesület a Bartókon

A Kameraszínház Egyesület egy izgalmas rejtély megoldására hívja a kisebb és nagyobb nyomozókat, a detektívjáték pedig az ízek nyomába ered a Bartókon! De nem csak itt, hanem az összes utcában érdemes betérni a vendéglátóhelyekre: legyen szó forralt borról, vacsoráról vagy csak süteményekről.

A zenei kínálat 

A zenei palettára kerül a Ráday Sohon Frederick Cornelius “DIY” (do it yourself) muzsikus, énekes, dalszerző koncertje, aki egyenesen Dániából érkezik az iF színpadára, Havasi-Hollanda György gitárjátéka pedig a Bartókon székelő KisPrésházban lesz meghallgatható, de számos más zenei programmal is várja a hely az érdeklődőket. Hasonlóan a Bartókon található Béla bárban ad koncertet Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája, aki a zenekar mellett egy intimebb felállást is életre hívott, azért, hogy lecsupaszított formában is előadhassa dalait.

A Falk Miksa utca, vagyis az Art & Antique Street téli kincskereső sétákkal is várja a művészet iránt fogékony közönséget.

Igényes kikapcsolódás az adventi időszakban

Idegenvezető-műtárgybecsüs vezetésével indulhatunk utcasétára az adventi lelassulás jegyében, hogy időről időre betérjünk egy-egy régiségboltba, galériába. Szemezgetünk a karácsonyi aukciós kiállítások gazdag anyagából, szakértők, gyűjtők, hangulatos, apró boltok tulajdonosai mesélnek nekünk kedvenc tárgyaikról. A Falk Miksa utca kávézói pedig koncertekkel várják a kincskeresés után megpihenni vágyó látogatókat az adventi időszakban. A Bartók Béla Boulevardnak ezer arcából most egy újabbat, a helyi borkultúrát is felfedezhetjük. A Gellérthegy déli lejtője ugyanis a római kortól egészen a 19. század végéig jelentős bortermelő vidék hírében állt.

A közösségi alkotás is hagyományosan része a lassulás jegyében telő SlowXmasnak

A Bartókon található Emlékmackó Műhely kétnapos foglalkozásán most bárki elkészíthet egy igazi és hamisíthatatlan “öreg” mackót! Továbbá már novemberben és decemberben is ingyenes pecséttervező és -print készítő workshopokra invitál minket a Bartókon, a BBB KultPontban a VISU Slowdesign, de lesz az utcában található Kornélban Adventi önismereti meseworkshop is. 

Azért a sport sem maradhat ki a programokból

A BBB KultPontban ugyanis az egyik feltörekvő sportszermárka, a Runnabe vár sörrel és új kollekcióval. Ráadásul az irodalom sem hiányozhat a programból: a Bartókon, a KisPrésházban felelevenedik az irodalom együtt-olvasásának, együtt-hallgatásának hagyománya, mindehhez pedig a HANGésKÖNYV // Helybenjárás című, úgynevezett verses könyvsétát hívják segítségül.

#slowxmas2022; #bumbudapest