Két tinilány robbant be a YouTube-élmezőnybe – 2018. tavaszi toplisták

Lil G és Nemazalány három számmal is felkerült a YouTube-toplistára, pedig nem kapcsolódnak a videómegosztó egyetlen sztárjához sem. Ilyesmi legutóbb Dorinának sikerült, de neki sem ennyi számmal. A legtöbb korábbi eurovíziós versenydallal szemben az AWS száma nem tudott népszerű lenni a YouTube-on; a rockzenét továbbra is csak az albumlistán érdemes keresni. A Zeneszöveg.hu listájának meglepetése nem más, mint az Örömóda. Toplisták és elemzés.

A tavaszi YouTube-lista legérdekesebb újdonsága Lil G és Nemazalány három videójának megjelenése a top 20-ban. Rájuk kivételesen tényleg igaz, hogy (szinte) a semmiből robbantak be volt a már jó ideje többé-kevésbé beállt YouTube-élmezőnybe. A két előadó közül Nemazalánynak van múltja a videómegosztón: korábbi legnépszerűbb dala, a Bárcsak elmondhatnám egymilliós nézettségnél jár, ami persze nem rossz, de az élvonaltól azért messze van: 2017 nyara óta kétmillió fölött lehet csak a a legnézettebb húsz közé kerülni. Ehhez képest nemcsak a debütáló Petőfi Sándor lett kimagaslóan sikeres (az AK26 télen megjelent videója tudta csak megelőzni), hanem a két folytatás, a Malibu, és a volt X-Faktor-versenyző Erdős Violát is bevonó Ezért Írom Ezt A Dalt… is. Előbbi egy hónap, illetve két és fél hét alatt szedett össze a top 20-hoz elegendő kattintást. (A lista a február 26. és május 27. közötti adatokat mutatja.)

Azért különleges ez az indulás, mert a YouTube top 20-ban jó ideje ugyanazok az előadók rotálódnak, és az újonnan megjelenők is szinte mindig kapcsolódnak a befutott (YouTube-)sztárokhoz. Ezt a fajta bebetonozást a popzene régi, sztárközpontú mechanizmusai mellett a YouTube ajánló algoritmusai is segítik. Az 5. helyen új előadóként megjelenő Follow The Flow zenekar két rappere BLR és Fura Csé (előbbit azok is hallották, akik kerülik a rapet, hiszen benne volt a Belehalokban; Fura Csé a Mr. Busta-féle Mutatom a fukkot!-ban aratta legnagyobb sikerét). A Senkise ByeAlex és Tembo duója; a tavaly ősszel  az élvonalban debütáló, most két új számmal a top 20-ba került Hiro az AK26 testvérduó fele, Mr. Busta kiadójánál lettek ismertek. A három toplistás dalban, köztük két újban éneklő Opitz Barbi a 2016-os X-Faktor győzteseként lett ismert, YouTube-pályafutását a sikergyáros Burai Krisztián dalaival kezdte (az újak közül a Nincs több romantika Burai szerzeménye, a Herceg x Opitz Barbi x Missh-dal szerzői az előadók). Korábbra visszanézve: a 2017-ben az élvonalban nyitó előadók közül Pápai Joci egyfelől A Dal, másfelől Majka felől kapott nagy lökést; Rico és Miss Mood duója szintén számos YouTube-sztár mellett fordult meg önálló slágere előtt, köztük a most új számmal szereplő BSW mellett is.

Folytatás a Dal+Szerző oldalán, ide kattintva olvasható.