Megalakult a Petőfi Zenei Tanács

Megalakult a Petőfi Zenei Tanács kedden az A38 hajón, a szakmai tanácsadó testület elsődleges küldetéseként a popkultúrának, korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztését jelölte ki – közölte kedden a kultura.hu weboldal.

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) kezdeményezésének célja, hogy a tanács tagjai szakértelmükkel és meglátásaikkal elősegítsék a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét.

A Petőfi Zenei Tanács tagjai

Kovács Ákos, Bognár Attila, Frenreisz Károly, Müller Péter Sziámi, Both Miklós, Ferenczi György, Gőz László, Nagy Feró, Németh Alajos és Tátrai Tibor.

A felkért tagok mindegyike a szakma elismert tekintélye, művészeti tevékenységüket tekintve a könnyűzene teljes műfaji spektrumát lefedik, ami már önmagában kiváló fundamentumot biztosít a Petőfi Zenei Tanács működéséhez.

– A Petőfi Zenei Tanács tagjainak teljesítménye minden kétséget felülír. Ezek a zenészek időtálló műveket tettek le az asztalra, láttak már mindent a kis kultúrházaktól a nagyszínpadig”. Tapasztalataikat, meglátásaikat, tanácsaikat szeretnénk becsatornázni – mondta Demeter Szilárd, a PKÜ vezérigazgatója.

– Már az alakuló ülésen egészséges és inspiráló vita alakult ki. És azért, mert bár nem ugyanazt gondoljuk a világról, mégis volt egy közös premisszánk: a magyar kultúra, ezen belül is a magyar könnyűzene szeretete – tette hozzá Demeter Szilárd.

Budapest, 2023. március 6. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2023. március 6-án. Pillanatfelvétel a magyar vidékről címmel kortárs irodalmi szociográfiák írására jelentetett meg pályázatot a területfejlesztési miniszter, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. és a Petőfi Kulturális Ügynökség. MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd