Music Hungary Szövetség: Szakmai egyeztetés az NKA-val és az NMHH-val

Fotó: Music Hungary Szövetség hivatalos

A Music Hungary Szövetség közleményét változtatás nélkül tesszük közzé.

Kedves kollégák,

Music Hungary Szövetség szakmai munkacsoportjai javaslatára a közgyűlés által elfogadott stratégia megvalósítása érdekében két fontos találkozóra is sor került márciusban. A Szövetség a rádiós magyar zenei kvótával kapcsolatban tárgyalt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértőivel, illetve a zenei támogatási rendszer jelenlegi helyzetéről és lehetőségeiről a Nemzeti Kulturális Alappal.

Március 8-án a Music Hungary Szövetség Elnöksége Bús Balázzsal, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökével, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) főigazgatójával tárgyalt a tavaly elfogadott A hazai állami támogatási rendszer stratégiai anyagunk kapcsán. Az anyag nyilvánosan elérhető a honlapunkon. Ebben megvizsgáltuk a hazai támogatási rendszer jelenlegi előnyeit és hiányosságait, megállapításokat tettünk a szükséges állami-, illetve szektorális lépésekről. 

Az anyag az NKA-nál nyitott fülekre talált. Bús Balázs elmondta, hogy idén 30 éves az NKA és ennek apropóján is tervezik a szervezet megújítását, amely során folyamatosan egyeztetnek majd a Music Hungary Szövetséggel. Amellett, hogy a fent említett szakmai anyagot is számba veszik, megegyeztek, hogy a Szövetség segítségével szervezünk, várhatóan májusra, egy nyílt fórumot, ahol a szakma közvetlen visszajelzéseket adhat majd az NKA pályázati rendszerével kapcsolatban.

A másik fontos találkozóra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHHszakértőivel került sor, a szintén tavaly elfogadott, a magyar zene arányának növelését célként kitűző stratégia kapcsán. A javaslatokat kidolgozó munkacsoport a hazai zenei hangfelvételek részarányát, és ennek növelési lehetőségeit vizsgálta a rádió, a televízió, a streaming és a háttérzenei piacon, és szintén elérhető nyilvánosan a honlapunkon. Ez olyan kiskapukra is felhívja a figyelmet, mellyel részben vagy teljesen megkerülhetők a kvótaszabályok. Elhangzott az is, hogy óriási eltérés van a rádiós játszások és az ezeken alapuló népszerűségi toplisták adatai, és az online vagy streaming platformokon népszerű hangfelvételek listája között, a kettő olykor egyáltalán nincs átfedésben, melynek oka nem csak a platformok alap sajátosságaiban keresendő. 

Elkötelezettek vagyunk a magyar zene arányának javítása mellett, ugyanakkor a jó hangulatú és konstruktív beszélgetésen nyilvánvaló vált, hogy az NMHH feladata a jogi szabályozás betartatása, nem pedig annak átalakítása. A beszélgetés azonban így is jó alkalom volt arra, hogy az NMHH ismertesse a kvótaszabályok alkalmazása kapcsán szerzett tapasztalatait.

A további fejleményekről a későbbiekben is tájékoztatunk majd titeket. 

Ha szeretnétek folyamatosan értesülni mindenről, kövessétek a Szövetség facebook oldalát

Fotó: Music Hungary hivatalos