Mintegy hatvan program a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kínálatában

Világhírös Kecskemét mottóval zajlik március 14. és április 14-e között a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amely huszonhárom helyszínen tizenhét együttműködő intézmény közreműködésével mintegy hatvan programot kínál – derült ki a rendezvénysorozat kecskeméti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

– A Kecskeméti Tavaszi Fesztivált 1986 óta minden évben közösen rendezik meg a város kulturális intézményei. Az összművészeti fesztivál a hagyományokra építve gyűjti össze a helyi művészeti és kulturális értékeket – idézte fel Barta Dóra, a főszervező Hírös Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

Az Urban Verbunk legújabb produkcióját hozza el, amelyet március 20-án este láthat a közönség a Hírös Agórában

– A formabontó előadóművészeti koncepción alapuló műsorban a tánc és a zene mellett látványelemekkel színesítve próbálják meg a néptáncot népszerűsíteni – mondta  Moussa Ahmed, az Urban Verbunk művészeti igazgatója.

A kecskeméti református templom ad helyet az idei Bach Mindenkinek fesztivál nyitókoncertjének március 16-án

– Az ausztrál Peter Guy Korál és népdal/Bach és Kodály című orgonaestjén a kecskeméti Kodály Intézet hallgatóinak előadásában a korálok énekelt változatai is elhangzanak. A Bach Mindenkinek Fesztivál idén már 250 településen – a magyar diaszpóra területén is – összesen 380 ingyenes programot kínál – részletezte Kovács Zalán László fesztiváligazgató.

A Bozsó Gyűjtemény március 21-én nyíló Egy székely az alföldön című kiállítása Kemény Gyula restaurátorművész magángyűjteményéből válogatott sorozat harmadik tárlata. 

– Az erdélyi származású Nagy István művészetét mutatják be, aki élete második felében “a magyar Alföldön találta meg magát – tette hozzá Loránd Klára, a gyűjtemény igazgató-kurátora.

A tárlattal azt is szeretnék bemutatni, hogy mit jelent tájfestészet a magyar és a nemzetközi festészetben, és mit fejezhet ki a táj élményként.

A Ciróka Bábszínház kortárs gyermekirodalmi alkotásokkal csatlakozik a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programsorozatához

Választásuk a Kövér Béla Bábszínház vendégjátékára, a Dániel András meséi alapján összeállított Egy kupac kufli előadásra és a Kiss Judit Ágnes meséiből színpadra állított Babarókára esett. A négy éven aluliakat az Almafácska előadásra, a felnőtteket pedig Nagy Mari színművész Mária Testamentuma című önálló estjére várják. 

A tavaszi fesztivál keretében a Katona József Könyvtárban tartják meg a Forrás folyóirat 55. jubileumi estjét, a Barangolás a magyar népmesék szárnyán című tavaszi mesenap vendége pedig Fábián Éva mesemondó lesz.

– A könyvtár ad helyet a Kecskemétről elszármazott Kossuth-díjas színésznő, Piros Ildikó új, önálló előadóestjének is, a költészet napjához kapcsolódva pedig a Kolozsváron élő André Ferenc költő estjére várják majd az érdeklődőket – sorolta Bujdosóné Dani Erzsébet igazgató.

A Bereményi Géza dalszövegei által teremtett világ Cseh Tamás és Másik János dalain keresztül lett a magyar könnyűzenei kultúra része. A Bonus Track Band és színész barátaik ezekből a dalokból válogattak egy műsorra valót. A húsz feldolgozott dalt a kecskemétiek Százféle változatban címmel április 4-én láthatják majd. 

Szűcs Emese festőművész és Lőrincz Luca kerámiaművész Feminus Creator című közös tárlata március 14-én nyílik meg a Hírös Agórában.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kínálatát ezúttal is gazdagítja a 33. Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál és a 15. Szín-Tár programsorozata is.

A rendezvények között Függelék címmel a Nemzetközi Kerámia Stúdió csaknem 45 éves működése során a világ minden tájáról Kecskemétre érkező művészek itt készített alkotásaiból rendezett tárlat is helyet kapott. A kiállítás március 28-án nyílik meg.       

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában egy zenés mesejátékra várják az érdeklődőket március 17-én

Alpár Balázs zenéjével Mark Twain klasszikusa elevenedik meg a Hírös Agóra színpadán. A zenekar március 18-án is fellép. Koncertjükön Edvard Grieg Henrik Ibsen drámai költeményéhez, a Peer Gynthez írt kísérőzenéjének tételei csendülnek fel. Az est során az ismert dallamok mellett számtalan ritkaság is hallható lesz Kocsár Balázs vezényletével.

A fesztivál ideje alatt Kecskemét vendége lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is április 9-én. A Kárpátok visszhangja című sokszínű folklórműsorukban a magyar nyelvterület legszebb táncai láthatók. 

A 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál teljes kínálata ezen oldalon olvasható.

Fotók: Kecskeméti Tavaszi Fesztivál