NAV-ellenőrzés a DJ-knél: sokan legalizálták tevékenységüket

A NAV a MAHASZ segítségét kérte a DJ-k hangfelvétel-többszörözési jogosításának ellenőrzéséhez

DJ-ket ellenőriztek az elmúlt hétvégén a NAV munkatársai a nyugat-dunántúli régióban. Szombathelyen megállt a buli péntek éjszaka, mert a lemezlovas nem rendelkezett a lejátszott hangfelvételek megfelelő jogosításával. A MAHASZ hangsúlyozza: van egyszerű, legális megoldás.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége több mint két évtizede dolgozik azon – a hazai DJ-kkel és a DJ Szövetséggel együttműködve -, hogy a lemezlovasok számára megoldást biztosítson

a hangfelvétel-többszörözésekre, amely nemcsak tartható, megfizethető, hanem lépést tart a technikai fejlődéssel is: kezdetben a DJ-k főként CD-ket, manapság elsősorban laptopon, pendrive-on és egyéb hordozókon tárolt hangfájlokat használnak a klubokban, rendezvényeken.

A MAHASZ aktuális díjszabása szerint milliós nagyságrendű az okozott kár

Múlt pénteken egy szombathelyi szórakozóhelyen

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei egy 2878 dalból álló állományt azonosítottak, amelynek felhasználására a DJ-nek nem volt érvényes jogosultsága.

A MAHASZ szerint több tudatosságra van szükség a legalitáshoz

“Még több információra, még több tudatosságra van szükség, hogy a DJ-k legálisan tudjanak dolgozni, és ezáltal a hangfelvételek létrehozói hozzájussanak az őket jogosan megillető díjazáshoz. Akár alkalmi rendezvényen való fellépésről, akár hivatásszerű, rendszeres tevékenységről van szó,

a MAHASZ minden DJ számára kínál méltányos megoldást a legális tevékenységre”

– hangsúlyozta Szűts László, a MAHASZ elnöke.

Fotó: illusztráció/Freepik

A szervezet által kialakított jogosítási rendszerben a kezdő DJ-k ugyanúgy tudnak érvényesülni, mint az évtizedek óta aktív, profi lemezlovasok – alkalmanként mindössze nettó 10 ezer forint, illetve évente nettó 115 ezer forint jogdíj megfizetése mellett korlátlan mennyiségű hangfelvétel többszörözésére (felhasználására) van lehetőség, ám kizárólag a MAHASZ-díjszabás feltételeit betartva.

A COVID után helyreálló klubéletben minden eddiginél fontosabb a DJ-k jogkövető tevékenysége, hogy a közönség szórakozása mindig zavartalan maradjon, miközben az alkotók is megkapják a munkájuk ellenértékét.

A DJ-k összetartására nagyszerű példa, hogy a péntek éjszakai szombathelyi – sajnálatos kimenetelű – ellenőrzés után olyan riadólánc indult el az online felületeken, hogy már a szombati bulik előtt érkezett friss jogosítási igény abból az országrészből.

Az újonnan jogdíjat befizető DJ akkor még nem is sejthette, hogy szombat este is lesz ellenőrzés, amelynek épp ő is alanya lesz – szerencsére a NAV munkatársai nála már mindent rendben találtak.

További információk a DJ-k jogosításáról itt.

Nyitókép: illusztráció/Freepik