Varga Gábor világsikerű jazz-zongorista az Egyesült Államokba készül turnéra


Varga Gábor világsikerű jazz-zongorista idén ősszel különböző formációkban lép fel, többek között szeptember 24-én a Zeneakadémián és november 27-én a Carnegie Hallban.

A soproni művész november végén Polgár Éva és Borbély László zongoraművészekkel közösen az Egyesült Államok jelentős koncerttermeiben turnézik. 

A Los Angeles-i Zipper Hall, a New York-i Carnegie Hall és Washington D.C.-ben a Kennedy Center közönségének szóló műsort a Kárpát-medence zenéjét előtérbe helyezve tervezték meg. Polgár Éva és Borbély László 

Bartók, Kodály és Liszt műveket szólaltatnak meg, a szünetet követően pedig Varga Gábor improvizál a billentyűknél mintegy 45 percben.

A zongorista elárulta, hogy a műsorban elhangzó klasszikus művek hangulatához alkalmazkodva az Erdő mellett eltévedtem, a Tavaszi szél, a Kis kece lányom című magyar népdalok témáira építi majd improvizációit felhasználva csodálatos dallam és harmóniavilágukat. 

A Kárpát-medence életérzése és lelki világa jelenik meg a zenében

„A dallamok segítségével szeretném megismertetni a kárpát-medencei életérzést és lelki világot, és meg akarom mutatni, hogy Magyarországnak nem csak nagyszerű klasszikus zenészei vannak, hanem van olyan improvizatív zene, ami vetekedhet az amerikai jazzel.” -meséli céljairól a Varga Gábor. 

A hazai zenerajongók a Bartók Rádió Sára Sándor teremében csodálhatják meg a három zongoraművész játékát 2022. szeptember 15. csütörtök 18.45 órakor. 

A világhírű jazz-zongoristával idén ősszel egy másik formációban is találkozhat a hazai közönség, jazz triójával: Varga Gábor (zongora), Csuhaj-Barna Tibor (nagybőgő), Jeszenszky György (dob) szeptember 24-én adnak koncertet a Zeneakadémia Solti termében.

A Varga Gábor Trióról

A trió 15 évvel ezelőtt alakult. Ebben a formációban három, kvartett formában pedig kettő lemezük jelent meg a Hunnia Records kiadónál. A 2012-ben kiadott Cool Jazz című albumuk hozta a legnagyobb hazai és nemzetközi elismerést. A lemez 2020-ban a NativeDSD Music nagy felbontású kiadványok jazzkategóriájában megkapta az Év albuma címet. Az díj meghozta a sikert és az érdeklődést a zenekar iránt, így a formáció 2021-ben elkészítette Coll Jazz Reload néven a méltán sikeres album folytatását. Ebben az évben Varga Gábor egy improvizatív szólóalbummal is jelentkezett. A koncerten is hallhatunk majd hasonló zenei produkciót, ami betekintést ad az improvizáció világába. 

Az est további fellépői Binder Károly (zongora) és Borbély Mihály (szaxofon) duója.

A koncert minden megszólalója a jazz világából érkezik, de formavilágát tekintve nagyon eltérő stílust képvisel. A koncert címe, Jazz Esszenciák is innen ered. Binder Károly–Borbély Mihály duó zenei stílusa autentikus magyar jazzgyökerekre, népzenei motívumokra épül, míg a Varga Gábor trió a klasszikus ’50-es évekbeli cool jazz stílust képviseli. 

Cool jazz. Egy szó és egyben egy életérzés

Varga Gábor így vall erről: „Cool jazz. Egy szó és egyben egy életérzés. Időtől és helytől függően mindenkinek mást jelenthet, de 

számunkra az ötvenes évek meghatározó stílusát a jazzben.

Ha valami cool, akkor az laza, spontán, könnyed, elegáns, kortalan, légies és mégis mély.”

Fotók: Varga Gábor hivatalos