Nekünk írták a dalt – poptörténeti talkshow a Magyar Zene Házában: március 2-án, április 6-án és május 4-én

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd. A politika terét bemutató beszélgetés során Csatári Bence rocktörténész a vendég.

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd.

A populáris zene hazai fejlődési lehetőségeit nagyban meghatározta a Kádár-korszak politikai klímája. Nemcsak a keleti blokk országaiban általános monopolisztikus intézményrendszer – amelynek lényege, hogy a műfajjal foglalkozó állami intézményeknek (MHV, MR, MTV, ORI, Interkoncert) nem lehetett alternatívája – szűrte a szólistákat és zenekarokat, hanem az Aczél György nevével fémjelzett kultúrpolitikát jellemző 3T-szemlélet (Támogatott, Tűrt, Tiltott) és az említett intézményeken kívüli cenzurális testületek (mindenekelőtt a Táncdal- és Sanzonbizottság és az Agitációs és Propaganda Bizottság) is jelentősen meghatározta, hogy milyen körülmények között kellett érvényesülniük a hazai popzenészeknek. 

A talkshow-sorozat további eseményeiről itt olvashatsz.

A több mint nyolcszáz négyzetméteres kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem egyben bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat; a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat; a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló egydimenziós intézményrendszert és politikai erőteret; a színpadi technika fejlődésének legjelentősebb stációit; valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó intenzitású viszonyát. Deklaráltan a szélesebb nagyközönséget, az egykori zenerajongókat, azok gyerekeit, unokáit és a korszak iránt behatóbban érdeklődő fiatalokat megcélozva.

A március 2-i esemény.

Az április 6-i esemény.

A május 4-i esemény.

További részletek itt.

Fotók: Magyar Zene Háza hivatalos