Sebastian Bohren és az Anima Musicae Kamarazenekar koncert

Sebastian Bohren Photo: Marco Borggreve

Március 2., csütörtök, 19.30 – Zeneakadémia, Nagyterem

 Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohren-t hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án. Ritka az ilyen együttállás: egy lenyűgöző hegedűművész, Magyarország legdinamikusabban fejlődő kamarazenekara és egy szívhez szóló, mindenkit megérintő műsor – mindez a Zeneakadémia Nagytermében március 2-án, 19.30-kor.

Egy újabb világklasszis hegedűművészt, generációjának egyik legígéretesebb tehetségét hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án. 

Sebastian Bohren, a svájci születésű muzsikus még csak 36 éves, mégis a legnívósabb elismerések birtokosa, olyan illusztris művészekkel említik egy lapon, mint Thomas Zehetmair, Tabea Zimmermann, Patricia Kopatchinskaja, Kim Kashkashian vagy Leonidas Kavakos. 

Fiatal kora ellenére Európa legjelentősebb együtteseivel lépett már fel, olyan kiváló karmesterekkel játszott, mint Heinz Holliger, Christoph Poppen, vagy Takács-Nagy Gábor. Kamarazenészként is legjobbakkal dolgozhatott: sok éven keresztül a Stradivari Quartet tagjaként koncertezett világszerte. Lemezei egytől egyig elnyerték a kritikusok és a hallgatóság tetszését, a német és brit sajtó is a ranglista első helyére választotta felvételeit. 

Amellett, hogy állandó visszatérő vendége a legkiemelkedőbb komolyzenei fesztiváloknak, 2023-ban megalapította saját rendezvénysorozatát is, a Brugg Festivalt. Lenyűgöző játékát egy Parmában készült, 1761-es Guadagnini “Ex-Wanamaker-Hart” hegedűn élvezheti a hallgatóság.

A Grandioso-bérlet március 2-i koncertje több szempontból is különleges: amellett, hogy ismét egy zseniális hegedűművészt ismerhet meg a magyar közönség, a műsorválasztás is igazán lélekhez szóló, katartikus pillanatokat ígér. Az első felcsendülő mű, Barber Adagio-ja, mely után a kritikusok szerint ,,szem nem maradhat szárazon” az első pillanattól kezdve egy mély, elgondolkodtató útra hívja a hallgatóságot, mely az egész koncerten végig vezet. Az est vendégművésze, Sebastian Bohren a 2020-ban komponált Pēteris Vasks: II. hegedűverseny „Esti fény” című darabjában lesz hallható szólistaként. A Magyarországon először elhangzó műben – a szerző korábbi hegedűversenyéhez hasonlóan – a fény, mint irodalmi motívum jelenik meg, az ember ,,alkonyi” éveire reflektálva, az elbúcsúzást és a távolban felsejlő, reményteli jövőt megelevenítve. A koncert második felében Franz Schubert legismertebb művét, a d-moll „A halál és a lányka” vonósnégyest adja elő a kamarazenekar. 

Ritka az ilyen együttállás: egy lenyűgöző hegedűművész, Magyarország legdinamikusabban fejlődő kamarazenekara és egy szívhez szóló, mindenkit megérintő műsor – mindez a Zeneakadémia Nagytermében március 2-án, 19.30-kor.

Jegyek kaphatók itt.

Fotók: az előadók hivatalos sajtófotói