„Soha vissza nem térő lehetőség a nemzetközi áttörésre” – Elindult a jelentkezés a 2019-es Eurosonicra

A hollandiai Eurosonic Noorderslag Európa legnagyobb múltú és mindmáig legfontosabb showcase fesztiválja. Az idei kiemelkedő szereplések után a jövőév januári eseményre is várják a magyar zenészeket, akik nemzetközi színtéren szeretnék bizonyítani rátermettségüket. A jelentkezési időszak májustól szeptemberig tart.

A Gröeningen városában rendezett Eurosonic Európában az egyik legnagyobb, kiemelkedő jelentőségű showcase fesztivál és konferencia, ami eredetileg a holland feltörekvő tehetségek megmérettetéséről szólt – a Noorderslag is a ’zenekarok csatájaként’ fordítható –, majd az évek során nemzetközi méretűvé nőhetett. Minden év januárjában több ezer zeneipari szakember, menedzser, kiadói tehetségfigyelő gyűlik itt össze, hogy a több tucatnyi klubban és színpadon tartott koncertből kiderüljön számukra, hogy melyek lesznek az év meghatározó zenekarai. Az Eurosonicon fellépni többet jelent egy egyszerű koncertnél: soha vissza nem térő lehetőség a nemzetközi áttörésre.

Magyarország évek óta fontos szereplője az Eurosonic-nak: a legutóbbi alkalommal rekordszámú, összesen 4 zenekar képviselte a hazai könnyűzenét, mellyel kiemelkedő szerephez jutottunk a régió országai között.

Ráadásul magasra tették a mércét a 2018-as résztvevők – a Mörk, a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is fontos elismeréseket zsebelt be. Emellett pedig az idei fesztivál arra is alkalmat adott, hogy a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes stábja más országok exportirodáival is tárgyaljon. Többek között ennek is köszönhető, hogy jövőre is tekintélyes létszámú szakmai delegáció képviseli a jelentős eseményen a hazai könnyűzenét. 2019-ben az Eurosonic fókuszországai Szlovákia és Csehország lesznek, így kiemelten nagy figyelem irányul ismét a közép–kelet-európai régióra.

A jövő évi fesztivál 2019. január 16-19-én lesz, jelentkezni ezen a linken lehet. Határidő: 2018. szeptember 1.