Szakmai nap a könnyűzenei oktatásról Debrecenben

A Zeneszöveg.hu képviseletében ellátogattunk Debrecenbe, ahol többek között a Debreceni Egyetemen, valamint a Művelődési Központ tartott rendezvényeken vettünk részt, melyeket a Hangfoglaló Program munkatársai, valamint az Öröm a Zene programsorozat képviselői mutattak be nekünk. Mindemellett számos hasznos előadás meghallgatása után rengeteg új és értékes információval gazdagabban tértünk haza. Ezzel kapcsolatban olvashatjátok lentebb a szervezők összefoglalóját.

„Debrecenben a könnyűzene oktatásáról” címmel rendezett minikonferenciát az NKA Hangfoglaló Program és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A résztvevők megtekintették az éppen Debrecenben állomásozó Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítást, valamint a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Képzési Központját, majd tanácskoztak a könnyűzenei oktatás fejlesztésének lehetőségeiről is.

Debrecenben a könnyűzene oktatásáról címmel rendezett minikonferenciát 2018. március 21-én az NKA Hangfoglaló Program, a Szent György Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A szakmai együttgondolkodás a 2017 novemberében rendezett Legyen a könnyűzene is mindenkié!” konferencián kezdődött, majd 2018. februárjában Egerben, márciusban pedig Debrecenben folytatódott.

A szakmai nap résztvevőit Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) főtitkára, valamint Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója vezette körbe az éppen Debrecenben állomásozó Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállításon. Ezt követően a Debreceni Egyetem új Könnyűzenei Képzési Központját tekintették meg a résztvevők, amit Dr. Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Kar dékánja mutatott be. Mint elhangzott, a Debreceni Egyetem egyik célja, hogy Magyarországon is lehessen egyetemi szinten könnyűzenét tanulni. A képzés akkreditációja folyamatban van, a 2017/2018-as tanév tavaszi félévében viszont már szabad kredites kurzusként lehetett felvenni a könnyűzenei órákat a Füredi úti komplexumban. A Könnyűzenei Képzési Központban jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió tanárai oktatnak.

A szakmai nap résztvevői délután a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanácskoztak. A nyitó előadást Dr. Lakatos Péter dékán tartotta, aki elsősorban a Debreceni Egyetem tervezett könnyűzenei BA képzésének előkészítéséről beszélt. Elmondta, a leendő hallgatóknak szeretnének minél szélesebb körű, a szakmai életben valóban hasznos tudásanyagot átadni, így a BA képzésben a zenei törzstárgyakon kívül például szerzői jogi ismereteket, szakmai angolt és zenei menedzsmentet is oktatnának.

A teljes cikk itt olvasható.