A zenei háttéripar legaktuálisabb kérdéseit vesézik ki a BUSH keretében

 

Az Event Production Forum East (EPFE) tavaly azzal a célkitűzéssel alakult meg, hogy platformot biztosítson a közép-kelet-európai térség zenei háttériparának. Ennek érdekében a szervezet – a 2017 novemberében megtartott első rendezvény után – most ismét fórumot szervez Budapesten, ahol magyar és külföldi szakemberek ülnek össze, hogy megvitassák a régió jelenlegi legfontosabb témáit.

Az első „How to avoid crisis management” című panelben Boyan Boiadijev, Sytske Kamstra és Titus Carole nemzetközileg elismert zeneipari kommunikációs szakemberek osztják meg gondolataikat a sikeres kommunikációs technikákról, és arról, hogy milyen a jó menedzsment, hogyan célszerű elhárítanunk egy-egy felmerülő krízishelyzetet.

A második „Wind, rain and the failure of structures… again… and again… and again…” című részben két magyar szakemberhez – Kerékgyártó Jánoshoz és Horváth Mátéhoz – a német piacról érkező Uwe Runtemund csatlakozik. Ők az úgynevezett „force majeure”, azaz váratlanul felmerülő természeti, vagy hasonlóan kivédhetetlen akadályokról fognak beszélgetni. Ezek a vis major helyzetek ugyanis rengeteg problémát okozhatnak a koncert- és fesztiválszervezők, és persze a fellépő zenekarok számára is.

A harmadik panel címe „Is going green really a revelation or just common sense?”, és ennek megfelelően a környezettudatosság kérdéskörét fogják körbejárni a meghívott beszélgetőpartnerek: Paul Schurink és Teresa Moore, akik mindketten fenntartható zenei rendezvények szervezésével foglalkoznak. Manapság ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fesztiválok világszerte arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek, minél kevésbé ártsanak a környezetnek és minél tudatosabbak legyenek a látogatóik. A beszélgetés résztvevői megmutatják, hogy a fesztiválszervezők merre fejlődhetnek tovább e tekintetben.

Végül zárásként a „The Touring Personnel’s panel. Logistics.” című panel keretében Bryan Grant, Carl AH Martin, Baris Basaran és Bona Márk ül össze, hogy a turnélogisztikáról meséljenek a konferencia résztvevőinek. A tapasztalt turnémenedzserek nemcsak tapasztalataikat osztják meg, de praktikus tanácsokkal is szolgálnak azoknak, akik ilyen megmérettetés előtt állnak, legyen szó szervezőről, háttéremberről vagy egy zenekar tagjairól.