Music Hungary 2018 konferencia május 31-június 1.@Eger, Bolyki-pincészet

A konferencia május 31-én és június 1-én lesz, szokás szerint Egerben, jegyet a honlapon itt lehet vásárolni.

A teljes program:

2018. MÁJUS 31. (CSÜTÖRTÖK)
Helyszín: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, 3300 Eger, Losonczy-völgy

10:00 – 10:15 – MEGNYITÓ

10:15 – 11:00 – “ÉS A LEMEZGYÁRTÓK ÁTKOZTÁK A KONKURENCIÁT” – LOCAL HEROES
A januárban publikált hallgatottsági adatok szerint a megyeszékhelyi rádiók egy része meglepően sok új hallgatót szerzett magának az elmúlt félévben. Mit tudnak a helyi rádiók, amit az országos, vagy majdnem országos elérést biztosító versenytársak nem? Képesek helyi közösséget formálni, helyi sztárokat teremteni? A helyi rádiós jelenlét mennyiben konvertálható koncert látogatássá? Vajon mennyire lesz képes egy új országos kereskedelmi rádió megjelenése átformálni ezt a piacot?

11:00 – 11:15 – “ÜZENET A LIFTBŐL” – PROART ZENEIPARI JELENTÉS
Elkészült a ProArt Zeneipari Jelentés 2017! A Jelentésből – a hazai és globális bevételi trendeken túl – megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a zeneipar hazai szereplői a zenész életpályáról, mit tartanak fontosnak a sikerhez (koncertezés vagy Youtube jelenlét)?

11:35 – 12:20 – “ÉN MÁ’ NEM MUZSIKÁLOK CSAK EGY JELET ADOK A GÉPNEK…” – MAGYARORSZÁGI HANGSTÚDIÓK
A digitális technika elterjedésének egyik pozitív fejleménye, hogy a felvételkészítéshez szükséges eszközök ára jelentősen csökkent, így egyre több zenész engedheti meg magának ezeket. Ebből akár az is következhetne, hogy nincs szükség profi hangstúdiókra, hiszen mindenki el tudja végezni a munkáját otthon. A valóságban azonban a kereskedelmileg értékes felvételek túlnyomó többsége továbbra is profi stúdióban készül. A beszélgetés azt vizsgálja, mi a helyzet ma a hangstúdiók piacán, kik a fontos szereplők, mit kínálnak a felvétel rögzítésén túl a zenészeknek.

12:20 – 12:40 – “NEKED ÍROM A DALT”  – DALSZERZŐ EXPÓ + SONGWRITING CAMP
2018. február 1-jén több mint 300 dalszerző gyűlt össze a Budapest Music Centerben. Aznap került megrendezésre az Artisjus által szervezett első Dalszerző Expo, a DEX – egy kifejezetten dalszerzőknek szóló szakmai nap, melyen a magyar szakma képviselőin túl szlovák, cseh és horvát szerzők is részt vettek. 5 külföldi és 30 magyar előadó tartott párhuzamosan több teremben előadásokat, workshopokat, beszélgetéseket és egyéni tanácsadásokat.
A Songwriting Camp csapata 2015 óta szervez dalszerző táborokat Európa-szerte. A tábor ötlete Niclas Molinder és az ABBA egyik tagja, Björn Ulvaeus fejéből pattant ki. A céljuk az volt, hogy olyan alkotói teret teremtsenek a szerzőknek, ahol tanulhatnak egymástól, és közösen írhatnak zenét anélkül a kényszer nélkül, hogy piacképes zenei anyagot kell elkészíteniük.

14:00 – 14:40 – “LET’S STICK TOGETHER” – MUSIC HUNGARY SZÖVETSÉG
A Music Hungary Szövetség azért jött létre, hogy a konferencián évről évre felmerülő témákról ne csak vitatkozzunk, beszélgessünk, hanem tegyünk is értük. A zeneipar szereplői, műfajtól, mérettől, ízléstől, az iparágban betöltött szereptől függetlenül ebben a szervezetben tudnak közös érdekeik és értékeik ügyében fellépni és képviselni a szakma szempontjait, az állam, az üzleti élet szereplői, a világpiac és a nagyközönség felé. Az egyes területek érdekeinek kidolgozására szakosztályok alakíthatóak, amelyen keresztül a hangszeresektől a fesztiválszervezőkig vagy a zenei exportban érdekeltekig mindenki hozzáteheti a maga szempontjait a közös stratégiához és tevékenységhez.

14:40 – 15:30 – “OTTHONOM A NAGYVILÁG” – KEREKASZTAL A ZENEI EXPORTRÓL
A zenei export szinte mindig állandó témája a Music Hungary-nek, mióta nincs zenei exportiroda. De mi lesz, ha egyszer megint lesz? Mit ért el a HOTS? Mik voltak az elmúlt év legnagyobb nemzetközi sikerei? Hogyan folytathatóak az elmúlt egy évben megtett kezdeti lépések?

15:50 – 16:30 – “VIRÍTSD A LÓVÉT!” – KULTÚRTAOIZMUS
Törvényesített adócsalás vagy finomhangolásra érdemes finanszírozási forma a társasági adó a kultúrában? Bevezetése óta viták kereszttüzében áll a kulturális TAO. Évente 20-30 milliárd forintnyi társasági adó folyik be a költségvetés helyett a “kultúrába” – de valóban oda érkezik-e meg? 2018-ban minden korábbinál nagyobb port kavartak a “vattázott” előadásokról, arénásított silány popelőadásokról szóló beszámolók, amelyeket mind ez a finanszírozási lehetőség tett lehetővé. El kell törölni? Meg kell tartani? Változtatni kell a szabályokon? Ha igen, hogyan? A Music Hungary-n a TAO-rendszer pártolói és ellenzői ütköztetik érveiket.

16:30 – 17:20 – “KÉTFORINTOS DAL” – VALUE GAP – LEGÚJABB FEJLEMÉNYEK: AZ ONLINE ZENEPIAC VÁLTOZÁSA
Honnan jött létre – hol tart – merre tovább?
Szerzői jogkezelés, EU-s szövetségek, előadói jogkezelés és értékhézag-problémakör.

17:20 – 17:50 – “CLICK,CLICK,CLICK” – BLOCKCHAIN A ZENEIPARBAN
Mi a blockchain, hogy működik? Mi a zeneipari adatbázisok valódi problémája?

17:50 – 18:30 – “EGY DJ TÖNKRETETT” – DJ-K A FESZTIVÁLOK NAGYSZÍNPADÁN: MÚLÓ HÓBORT VAGY A JÖVŐ? VAN-E ESÉLYE A MAGYAROKNAK?
Évek óta erősödő jelenség, hogy a népszerű zenekarok mellett egyre több menő DJ is képes több tízezres tömegeket vonzani a fellépésére, olyannyira, hogy már nem csak a Balaton Sound-on, de a Szigeten, sőt, a Volt Fesztiválon is egyre több ilyen produkciót látunk a nagyszínpadon. Vajon az egész csak “play gomb és porhintés”? Folytatódik-e ez a trend? Eljuthat-e egy magyar DJ/Producer is a David Guetta-i magasságokba?

2017. JÚNIUS 1. PÉNTEK
Helyszín: Imola Hotel Platán, 3300 Eger, Csákány u. 7.

10:00 – 10:45 – “ÖRÖMÓDA” – AZ EURÓPAI UNIÓ ZENEI POLITIKÁJA
Elindult a Music Moves Europe program, megszületett a European Agenda for Music. Hogyan részesülhetnek ebből a magyar produkciók? Lesz-e olyan fontos a zene Európának, mint a film vagy a mobil roaming?

10:45 -11:30 – “KINN IS VAGYOK, BENN IS VAGYOK” – ÁLLAM ÉS KÖNNYŰZENE 2018
Idén érezhetően felerősödött az állami aktivitás a könnyűzene területén: Máté Péter-díjként lett állami művészeti középdíja a jazznek és a könnyűzenének, újabb négy évvel meghosszabbították a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programot (NKA), valamint létrejött az iparág hivatalos kormányzati becsatlakozási pontja, a K.Ö.SZ.I. (Könnyűzenei Szolgáltató Iroda). Mi az oka ennek az aktivitásnak? Milyen buktatókat rejt magában és milyen lehetőségeket kínál? És persze milyen zenét szeret Állam bácsi?

11:40 – 12:30 – “ZÁRT OSZTÁLY” – MUSIC HUNGARY SZÖVETSÉG SZAKOSZTÁLYOK BEMUTATKOZÁSA
Az idén megalakult Music Hungary Szövetség elsődleges céljának tekinti, hogy a konferencián évről évre felmerülő problémákról ne csak szó legyen, hanem tényleges megoldás is szülessen azokra. A Szövetség működésének megkönnyítését és megszervezését, illetve az egyes területek érdekeinek megvalósítását Szakosztályok látják el, amelyek a fesztiválszervezéstől a zenei exporton át a zenei oktatásig terjedő területeket is körül ölelik. Utolsó programpontunkban ezen Szakosztályok mutatkoznak be és adnak betekintést a jövőbeni működésükre is.

A moderátorok Horváth Gergely, Lévai Balázs és Stumpf András lesznek.